Telers positief over kansen big data en IT

28-05-2018    07:00   |    Goedemorgen

Veel tuinders zien de meerwaarde van big data en IT en verwachten dat datagedreven oplossingen de komende jaren een grotere rol zullen gaan spelen in hun bedrijfsvoering. Dat kwam naar voren tijdens het AgroEnergy-symposium Energy4Tomorrow, dat afgelopen woensdag plaatsvond in Utrecht. Via een interactieve tool werd de aanwezige ondernemers gevraagd naar hun visie op nieuwe technologieën.

Tuinders kregen onder meer de vraag voorgelegd hoe zij staan tegenover het verhandelen van energie via een blockchain-platform. Iedereen kan dan rechtstreeks energie met elkaar verhandelen, er zit geen coördinerende partij meer tussen. Ruim dertig procent van de aanwezigen gaf aan het voordeel hiervan te zien en te kiezen voor een blockchain-platform zodra dit mogelijk is. Bijna zeventig procent maakt het niet uit, zolang de handel in energie maar goed geregeld is.

Investeren in sensoren
Opvallend was ook dat 77 procent van de aanwezigen binnen twee jaar het aantal sensoren op het bedrijf wil uitbreiden. “Je zult ook wel moeten. In de teelt is het namelijk een komen en gaan van mensen; daar speel je met sensoren op in”, zo zei een aanwezige teler.

Ronald Hoek, Directeur Operations bij AgroEnergy, onderstreepte dat je weliswaar data kunt verzamelen via sensoren, maar hier vervolgens ook iets mee moet doen. “Alleen sensoren ophangen zonder dat je hier concrete acties aan koppelt, werkt niet.”

Kansen in big data
Dat tuinders de meerwaarde zien van nieuwe technologieën bleek uit het feit dat het overgrote deel van de aanwezigen zich konden vinden in de stelling ‘Big data en IT tillen mijn bedrijfsresultaat naar een hoger plan.’ 52 procent verwacht op deze manier kosten te besparen, 38 procent denkt dat hierdoor nieuwe mogelijkheden en kansen ontstaan.

Automatische teeltsturing of niet?
Meer verdeeld waren de meningen bij de vraag of het mogelijk is om de teelt binnen tien volledig te laten aansturen door slimme rekenmodellen. Deze vraag haakte in op de eerdere prestatie van Simon van Mourik van de WUR. Hij vertelde dat een TomTom die telers de weg wijst naar een optimale opbrengst c.q. oogst niet meer ver weg is. Binnen het project Flexcrop werken diverse partijen - waaronder AgroEnergy- namelijk aan een geautomatiseerde sturing voor klimaat- en energiemanagement. Weersvoorspellingen en energieprijzen worden hierin meegenomen.

 

37 procent van de aanwezigen verwacht dat volledig automatische teeltsturing binnen tien jaar mogelijk is en kijkt hier ook naar uit. Een vergelijkbaar percentage denkt dat dit niet tot de mogelijkheden behoort, aangezien dit volgens hen te complex is. Ongeveer een kwart van de stemmers verwacht dat het misschien wel mogelijk zal zijn, maar dat een dergelijke sturing nooit zo goed is als een ervaren teler.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Naar Duitsland

De FlowerTrials zijn sinds dinsdag in volle gang. Op TuinbouwTV wordt de hele week verslag gedaan van het internationale sierteeltevent....

Blog: Zet uw sores om in succes!

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman...

Hermadix houdt van Oranje

Je zou het haast vergeten door alle events van deze week, maar ondertussen is het WK Voetbal voor vrouwen in volle gang. Vanuit de tuinbouw...