Syngenta succesvol tegen meeldauw

12-06-2018    14:51   |    Goedemorgen

Syngenta heeft succes tegen meeldauw.

• Onderzoek bevestigt veerkracht tegen valse meeldauw

• Getest onder teeltomstandigheden en op tuinprestaties

• Levert betrouwbare, consistente groei en een hele zomer lang bloei

Voor de ontwikkeling van Imara®, de nieuwe Impatiens walleriana meer resistent tegen valse meeldauw dan ooit tevoren van Syngenta Flowers, is een jarenlange inzet van wetenschappers nodig geweest.

Tijdens intensieve, grootschalige bloeiproeven presteerde Imara® in vergelijking met andere rassen beduidend beter bij blootstelling aan de ziekte. De proeven bevestigden dat de serie zeer resistent is tegen valse meeldauw en in de tuin blijft presteren tot de eerste nachtvorst.

“Er was Syngenta veel aan gelegen om Impatiens walleriana weer in het assortiment terug te brengen en we zijn de afgelopen negen jaar bezig geweest om Imara® te ontwikkelen”, vertelt Joost Kos, hoofd Research & Development bij Syngenta Flowers.

“We vonden wilde planten die van nature resistent zijn, waarmee wij een traditioneel
veredelingsprogramma hebben opzetten. Imara® is getest op tuinprestaties en onder teeltomstandigheden, zodat consumenten en kwekers volop kunnen profiteren van deze volgende generatie Impatiens walleriana.” 

De Imara®serie staat voor compacte planten met een lange bloei, uitzonderlijk veel kleur op de verkooptafel, met bovendien een grote resistentie tegen valse meeldauw”, aldus Kos. “We zijn zeer verheugd dat we het plezier dat consumenten aan Impatiens walleriana beleefden weer terug kunnen brengen en telers de gelegenheid bieden deze planten weer te gaan telen zonder angst voor uitval als gevolg van valse meeldauw.”

Het Syngenta-team testte meer dan 5.000 zaailingen om de genetica te vinden die bestand was tegen valse meeldauw. Eenmaal geselecteerd werd Imara® getest in kas- en veldproeven met het oog op plantopbouw, bloeitijd, bloemkwaliteit en uniformiteit. De prestaties van Imara® zijn in 2017 bevestigd door bloeiproeven in het Syngenta Jealott's Hill Research Centre en onafhankelijke proeven in het Stockbridge Technology Center in het Verenigd Koninkrijk.

In de video is de ontwikkeling van Imara® te zien in vergelijking met de bestaande commerciële Syngenta-rassen. "De infectiedruk met Plasmopara obducens tijdens de proeven in zowel Jealott's Hill als Stockbridge was bijzonder hoog”, vertelt John Gordon, technisch specialist bij Syngenta Flowers.

“Alleen Imara® toonde bij een wisselende infectiedruk een opvallend hoge graad van resistentie.”Syngenta blijft in de ontwikkeling van Imara® investeren en verwacht meer kleuren aan de serie te kunnen toevoegen om daarmee tegemoet te komen aan de wensen van consumenten, retailers en telers. De serie is momenteel verkrijgbaar in de kleuren wit, rood, paars, oranje, oranje met ster en als mix. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...