Scorekaart moet helpen kiezen voor gezonder eten

09-04-2019    10:16   |    Goedemorgen

De Consumentenbond wil een scorekaart invoeren om consumenten te helpen makkelijker gezonde boodschappen te kiezen. Een score van groen tot rood laat zien hoe gezond het product is.

Eind vorig jaar sloten zo'n zeventig maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid het Nationaal Preventieakkoord, waarmee ze Nederland gezonder willen maken. Een van de afspraken in het akkoord is dat er voor eind 2020 een nieuw voedselkeuzelogo moet komen dat mensen helpt gezonder te eten. De Consumentenbond pleit daarom nu voor een scorekaart, de Nutriscore.

A tot E
De consumentenorganisatie heeft zelf alvast in kaart gebracht hoe verschillende tussendoortjes scoren. Het idee is dat onafhankelijke onderzoekers straks in opdracht van de overheid kijken hoeveel calorieën, suikers, verzadigd vet, eiwit, vezels, fruit, groente en noten er in een product zitten. Op basis daarvan krijgt het een score van A (gezond), tot E (ongezond) en een bijpassende kleur. Denk maar aan het energielabel. 

Begrepen
Of de scorekaart daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk. Staatssecretaris Blokhuis laat weten dat de overheid de verschillende systemen onderzoekt en bekijkt wat het beste door de consument wordt begrepen. 
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws