Rust na de Brexit-deal: stilte voor de storm?

13-01-2021    10:31   |    Glastuinbouw Nederland

Nadat er op het nippertje eind 2020 een akkoord werd gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK), was het spannend om te zien hoe het handelsverkeer zich de eerste dagen van 2021 door de brexit heen zou slaan. Dit is van groot belang voor boeren en tuinders, want de bruto jaarlijkse export van agrofood en groen naar het VK bedraagt meer dan € 8 miljard. Als het mis gaat met de afzet, dan gaan boeren en tuinders dat voelen in de beurs. Glastuinbouw Nederland geeft een update over de stand van zaken en enkele details uit het brexitakkoord die de afgelopen week duidelijker zijn geworden.

Tot nu toe is de drukte in de havens meegevallen. Tussen Calais en Dover zou er afgelopen week 50% minder verkeer zijn geweest. Dit komt omdat veel handel na de vakantie nog op gang moet komen en omdat bedrijven de kat uit de boom kijken. Er zijn voorraden gevormd en kwetsbare transporten zijn op andere moment gepland. Bovendien is daar natuurlijk het coronavirus: door de lockdowns zijn veel winkels, restaurants en tuincentra gesloten. De verwachting is wel dat de drukte de komende dagen toeneemt. Is dit de stilte voor de storm?

Administratieve problemen
Keuringsinstanties melden dat er nog regelmatig iets niet klopt met de documentatie, zoals verkeerde vinkjes of een afwijkend adres. Dit wordt nu meestal nog ter plaatse opgelost. De KCB hanteert ook nog een overgangstermijn tot en met 31 maart, waarbij geen kosten in rekening worden gebracht. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor voorraadkeuringen.

Klik hier voor de complete brexit-update op de website van LTO Nederland
Klik hier voor de tekst van het akkoord tussen EU en VK


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws