Roofmijt houdt spint onder controle in tomatenteelt

Roofmijt houdt spint onder controle in tomatenteelt

De roofmijt Phytoseiulus-System is een effectieve bestrijder van de spintmijt. In de tomatenteelt is deze plaag hardnekkiger dan voorheen. Telers kiezen steeds vaker voor biologische bestrijding, merkt Nick Nagels, adviseur bij Biobest.

Het aanbod van chemische middelen tegen spint is steeds beperkter. Bovendien ontwikkelt spint er vaak een resistentie tegen. De belangstelling voor biologische oplossingen groeit daardoor. Nu de temperaturen stijgen, kunnen roodkleurige spintmijten - de bonenspintmijt Tetranychus urticae - zich snel ontwikkelen in de kas.

Vraatzuchtige roofmijt
Nick: "De roofmijt Phytoseiulus persimilis heeft al in verschillende gewassen zijn nut bewezen. Ook in tomaat is deze de basis voor een succesvolle biologische spintbestrijding. Deze vraatzuchtige roofmijt ontwikkelt en verspreidt zich snel en eet alle stadia van spint. Eén enkele roofmijt eet per dag zo'n 20 spinteieren, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten. De populatie aan roofmijten groeit zo sneller aan dan de spintpopulatie. Een belangrijke voorwaarde voor een goede ontwikkeling van roofmijten is dat de Relatieve Luchtvochtigheid (RV) voldoende hoog is, ongeveer 70%."

Strooien bij spinthaarden
Als telers de eerste spint in de kas waarnemen, is dat het moment om Phytoseiulus-System uit te zetten, vertelt de Biobest-adviseur. "Wacht niet te lang met bestellen, want de levertijd kan door de coronacrisis oplopen. Daarom is het belangrijk om spint tijdig te signaleren. Wij adviseren de roofmijten bij de spinthaard te strooien, maar ook ruim om de haard heen. Door de snelle ontwikkeling en grote eetlust van de roofmijt krijgt deze de spinthaard snel onder controle. Telers moeten de behandeling een of enkele keren herhalen als dat nodig is."

Overleg adviseur
Is de druk te hoog, dan kiezen sommige telers toch voor een chemische behandeling. Nick: "Wij raden klanten aan om contact op te nemen met hun adviseur. Sommige middelen hebben namelijk een neveneffect op de biologie in de kas."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie