Revolutionair nieuw bewortelingsconcept

13-04-2018    10:40   |    Goedemorgen

Dümmen Orange lanceert met Basewell een revolutionair bewortelingsconcept voor de sierteelt.

Basewell-technologie maakt gebruik van een speciaal offshore bewortelingsproces en een strip om kwalitatief hoogstaand stekmateriaal zonder substraat rechtstreeks aan de teler te leveren.

De nieuwe productvorm Basewell staat voor geavanceerde beworteling. Daardoor kunnen Basewell-producten vanuit de offshore productielocaties rechtstreeks naar telers worden verzonden, die het stek direct in de eindpot kunnen steken. Perry Wismans, Hoofd Floriculture Innovation bij Dümmen Orange, zegt: “Wij verheugen ons erop deze innovatie op de markt te brengen. Dümmen Orange zet hiermee een nieuwe industriestandaard voor vermeerdering, die klanten wereldwijd toegang geeft tot een verbeterde toeleveringsketen.”

Basewell-technologie brengt voor de teler diverse voordelen met zich mee:
•    Vereenvoudiging van processen: dit concept maakt het voor de teler mogelijk het materiaal rechtstreeks bij de productielocatie te bestellen, waardoor de doorlooptijd van de bestelling wordt verkort en de flexibiliteit van de teeltplanning wordt gemaximaliseerd.
•    Optimalisering van de ruimte: De teler ontvangt een product dat rechtstreeks in de eindpot kan worden opgepot, waardoor meer teeltrondes kunnen worden voltooid. Ook kan dure productieruimte een meer winstgevende nieuwe bestemming krijgen in de vorm van de teelt van het eindproduct.
•    Arbeidsbesparing: Basewell is in twee versies verkrijgbaar: in strips en in afzonderlijke cellen die passen in geautomatiseerde steekmethodes. De stekken in afzonderlijke cellen zijn ook geschikt voor niet-geautomatiseerde bewerking, waarbij werknemers deze snel met de hand in de eindpot kunnen planten.

De Basewell-technologie is in Noord-Amerika getest op een reeks eenjarige- en vaste planten om hun prestaties te kunnen evalueren in vergelijking met het gangbare onbewortelde en bewortelde stek. De resultaten tonen aan dat Basewell™ stek in dezelfde of zelfs minder tijd dan een gelijkwaardige, bewortelde stek kan uitgroeien tot een verkoopbaar product. De eerste indrukken van L.J. Contillo, Vice President van Costa Farms in de Amerikaanse staat North Carolina, geven aan dat Basewell-technologie erg goed presteert. “Wij hebben Basewell™ getest bij onze SunStanding Quick Turn stekken en we zetten nu proeven op om nog meer rassen te testen.”

Bij bestellingen voor het 2019-seizoen krijgen telers in Noord-Amerika toegang tot een breed scala aan gewassen. De technologie breidt zich de komende jaren uit naar andere producten en zal ook voor andere regio’s beschikbaar worden. Harry Kloppenburg, Chief Commercial Officer bij Dümmen Orange: “Basewell is een revolutionaire technologie die onze klanten veel meerwaarde oplevert, onder meer in de vorm van efficiëntie. De eerste lancering is gericht op onze Noord-Amerikaanse klantenkring. In 2019 zal Basewell ook elders beschikbaar zijn, waaronder Europa.”

Hans van den Heuvel, Managing Director Research & Development bij Dümmen Orange: “Met trots introduceren wij Basewell-technologie. R&D heeft jarenlang geïnvesteerd in onderzoek naar plantenfysiologie en dat leidde uiteindelijk tot dit innovatieve product. De Basewell-technologie garandeert de veerkracht van een gezonde plant in een stek.”

Basewell debuteert op de Noord-Amerikaanse markt tijdens de 2018 California Spring Trials (CAST). Telers kunnen ons tijdens dit evenement bezoeken voor meer informatie. CAST vindt plaats van 15 tot 18 april in San Luis Obispo, Californië op de Edna Valley Vineyard. Telers kunnen gratis proefmateriaal bestellen om de voordelen van Basewell onder de eigen teeltomstandigheden te ervaren.


Reacties (1)

de sutter at 13.04.2018

neer info krijgen daar van

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...