'Relatie voeding en kanker'

16-02-2018    09:22   |    AD

De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank, en kanker is voor het eerst aangetoond. Wie 10 procent meer van dit soort junkfood gaat eten, heeft 12 procent meer kans op kanker, meldt het AD. Het Voedingscentrum stelt daar bovendien bij dat het eten van groenten, fruit en granen het risico op kanker juist verkleint.

Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs en de Universiteit van Sao Paulo namen jarenlang het eetgedrag van ruim 104.980 gezonde Fransen onder de loep. Het is de eerste keer dat er een directe link is gevonden tussen het voedingspatroon van mensen en kanker, aldus Mathilde Touvier van het Epidemiologie en Statistisch Onderzoekscentrum die het onderzoek leidde. De resultaten verschenen deze week in het vooraanstaande medische tijdschrift The BMJ.

Het is nog niet duidelijk welke voedingsmiddelen precies leiden tot het kwaadaardig vermeerderen van cellen. In dit onderzoek werden vier voedselgroepen onderscheiden, variërend van gezond tot heel ongezond. Het is wel duidelijk dat voedingsmiddelen die zijn bewerkt in de fabriek slechter zijn dan eten en snacks die minder zijn bewerkt en ook veel vet, zout en koolhydraten bevatten.

De uitkomsten verbazen voedselwaakhond Foodwatch niet. "Er is al heel lang kritiek op dit sterk bewerkte voedsel. Het baart ons zorgen hoeveel van dit soort ultrabewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt te vinden is", zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. "Het beleid van de vorige minister hield in dat de voedingsindustrie zelf de touwtjes in handen hield, maar Schippers heeft zelf toegegeven dat die methode niet goed werkte. Met de huidige minister van de ChristenUnie hebben wij nieuwe hoop dat de overheid een beleid gaat formuleren dat ambitieuzer is." In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel, aldus Foodwatch. Uit Brits onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië de helft van de voeding die de bevolking koopt extreem bewerkt is.

Het Voedingscentrum benadrukt dat het gaat om een eerste onderzoek naar deze relatie en dat nader onderzoek nodig is. "We weten wel dat mensen die veel bewerkt voedsel eten overgewicht hebben en dat overgewicht is gerelateerd aan kanker, maar het is nog te vroeg om de conclusie trekken dat je van dit soort eten kanker krijgt", aldus voedingsexpert Patricia Schutte. "Wat we wel zien, is dat het eten van groenten, fruit en granen, dus onbewerkte voedingsmiddelen het risico op kanker verkleint."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...