Plastic Pact: 20 procent minder plastic in 2025

21-02-2019    10:55   |    Goedemorgen

Donderdag ondertekenden meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties samen met staatssecretaris Van Veldhoven het Plastic Pact. Daarin staat dat in 2025 alle plastic producten en verpakkingen volledig recyclebaar moeten zijn. Onder andere Royal FloraHolland heeft zich aangesloten.

De organisaties spreken af dat er in 2025 twintig procent minder plastic gebruikt wordt dan in 2017. Ook moet er beter gerecycled worden. Eenmalig te gebruiken producten en verpakkingen moeten voor minimaal 35 procent uit gerecycled plastic bestaan. Volgens Van Veldhoven bestrijdt het pact verspilling en de plastic soep. Greenpeace is niet betrokken bij de overeenkomst en is teleurgesteld in de afspraken. Volgens de milieuorganisatie doet het pact geen recht aan de urgentie en omvang van de plastic problematiek.

Supermarkt
Vorige week kondigden de supermarkten al aan te gaan werken aan 20 procent minder plastic in 2025. Vooral op de agf-afdeling is veel winst te behalen, denken de supers. 
Nu heeft een groot aantal bedrijven en organisaties zich aangesloten bij het Plastic Pact NL, waaronder Royal FloraHolland. Yme Pasma, COO van Royal FloraHolland, licht toe waarom ondertekening van Plastic Pact NL van belang is voor de sierteeltsector: 'Samen met de sector zijn wij als Royal FloraHolland actief in duurzaamheid. Daarom nemen wij nu de volgende stap naar minder materiaalgebruik, meer recycling en het stimuleren van meermalig gebruik van transportverpakkingen binnen de gehele logistieke keten. Door duurzaamheid, hoogwaardige kwaliteit én winstgevendheid te combineren.' Volgens Pasma wordt 86 procent van de bloemen getransporteerd in meermalige verpakkingen en gaat de bloemenveiling nu inzetten op plantentrays.

Eerste fase
Binnen het gezamenlijke Versnellersinitiatief op duurzaamheid zal in nauwe samenwerking met de Dutch Flower Group, FleuraMetz, Waterdrinker en Royal Lemkes worden bekeken op welke wijze er binnen de sierteeltketen concrete ondersteuning kan worden gegeven aan het doel van het Pact om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen.
De eerste fase van het Plastic Pact NL gaat in mei dit jaar van start. 
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...