Ook tuinbouw ‘keeps Marlika walking’

11-04-2019    08:37   |    Goedemorgen

De 30-jarige Marlika kreeg niet lang geleden een heftige klap te verwerken: ze kreeg de diagnose RRMS, een agressieve vorm van MS. Tijdens Kom in de Kas sprak Aad Tijsen op Paprika Tasty Radio met Johan de Hoog, de vader van Marlika, over de actie Keep Marlika Walking.

Paprika Tasty Radio en Goedemorgen willen graag een steentje bijdragen aan deze actie en de tuinbouw mobiliseren. Want toeval of niet, de in Pijnacker opgegroeide Marlika heeft vroeger jaren paprika’s geplukt in het Nootdorpse tuinbouwgebied dat afgelopen weekend tijdens Kom in de Kas open was. “Ja, ze weet dondersgoed wat een paprika is”, lacht vader Johan. 

Agressieve vorm
Marlika is een doorzetter: op haar veertiende kreeg ze een zwaar ongeluk, waar ze chronische nek- en rugklachten aan overhield. Ondanks de lichamelijke pijn en de aanpassingen die Marlika moet doen in het leven, geeft ze niet zomaar op. De extra pijntjes tijdens haar zwangerschap vorig jaar doorstond ze dapper. Totdat ze een paar maanden na de geboorte van haar dochter door haar benen zakte en uitval kreeg in haar gezicht. Een scan in het ziekenhuis wees op MS. “Ze heeft tien actieve ontstekingen in haar hoofd. Jammer genoeg is het een hele agressieve vorm van MS”, vertelt Johan.

Crowdfunding
De vrienden van Marlika zijn op internet gaan speuren naar behandelmethoden voor MS. Ze stuitten op een stamcelbehandeling in Moskou. “Daarmee heeft ze 85% kans op herstel en zelfs 95% kans op stabiliteit”, weet Johan. “We wisten: daar moeten we voor gaan. Alleen is het zo dat die behandeling in Nederland niet wordt vergoed.”
De vriendengroep besloot daarom een crowdfundingsactie op te zetten met als motto ‘Keep Marlika Walking’. Wandelen speelt namelijk een grote rol in haar leven. Marlika leerde haar man Maurice kennen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Zij was er met haar ouders, hij liep mee als militair. Inmiddels heeft Marlika de Vierdaagse al 8 keer voltooid en haar droom is om hem minimaal 10 keer te lopen. De behandeling in Moskou moet het mogelijk maken dat ze nog minstens twee keer lopend over de finish zal kunnen. 

Steunen
Voor de stamceltherapie is € 90.000,- nodig, waarvan al de helft is ingezameld via crowdfunding. “Daar word je helemaal stil van”, zegt Johan. “Het lijkt wel of het hele dorp op zijn kop staat. En dan kom je hier bij Kom in de Kas en zegt Nieuwkoop Paprika’s (waar het radio-interview werd opgenomen, red.) ook weer een bedrag toe, dat is geweldig.”
Wie de actie voor Marlika wil steunen, kan op www.keepmarlikawalking.nl een steentje bijdragen. Daar is ook meer informatie te lezen over Marlika, haar ziekte en de beoogde behandeling. 
Het radio-interview met Aad Tijsen, Johan de Hoog en Cees van Dorst is terug te luisteren via deze link en op Spotify

Op de foto van links naar rechts Cees van Dorst van Enza Zaden, onze eigen Aad Tijsen en Johan de Hoog van Globe Plant, de vader van Marlika.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De Horti 20 aller tijden

Tijdens de Dag van de Tuinbouw kon je gisteren ook naar de 'Horti 20 aller tijden' luisteren, een lijst met...

Winnen met Oreon

Vanochtend kon je tussen 10 en 12 luisteren naar de tweede uitzending van LED’S. GO. LIVE. with Oreon op...