Ontsmetting met microgolven alternatief voor stomen?

27-10-2020    09:14   |    Glastuinbouw Nederland

Binnen het programma Kas als Energiebron werd vorig jaar gestart met hernieuwd onderzoek naar de Agritron, ook wel de ‘magnetron op rupsbanden’ genoemd. Dit is mogelijk een alternatief voor het grondstomen. Dit onderzoek beoogt een theoretisch model voor het begrijpen van het gedrag van de microgolven en de effectiviteit van afdoding van ziekten en plagen in de verschillende bodems. Want als je het proces begrijpt kun je het optimaliseren.

Het gedrag van microgolven in media zoals grond is complex. Bij een bezoek aan een wetenschappelijk symposium vorig jaar werd dat al meteen duidelijk. Zelfs het gedrag van water onder invloed van microgolven is nog een serieus puzzelstuk voor de wetenschap. Laat staan voor een complex medium zoals een bodem.

De praktijkproef bij chrysant liet zien dat de Agritron nog verbeterd kon worden. In de kas was het vochtgehalte hoger dan waarvoor de antenne was geoptimaliseerd. Het binnendringen van waterdamp leidde tot vonken in de antenne. Door de diverse veiligheidsmaatregelen sloeg de machine af. Op een lager vermogen werd deze eerste proef afgemaakt.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws