
Video: Pret met het Boeket
De verkoopondersteuning van Royal FloraHolland baalt: geen voorjaarsbeurs dit jaar en dus ook geen...
Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology and Design, onderzoekt onder meer hoe stoffen door steden ‘stromen’ én hoe de stofwisseling – van grondstof naar afvalstof naar grondstof – efficiënter kan. Eén van die stedelijke stoffenstromen begint bij het toilet. Urine en ontlasting worden met spoelwater doorgetrokken. Eenmaal in het riool maken ze deel uit van de vermengde afvalwaterstroom die naar een zuiveringsinstallatie gaat.
Mobiel minilab
Het proces van afvalwaterverwerking is al decennialang onderwerp van onderzoek en optimalisering. Want hoe kunnen zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit die reststroom worden verwijderd en zoveel mogelijk waardevolle stoffen worden heroverd? “Op het schaalniveau van de zuiveringsinstallatie worden al op enkele plekken fosfaten herwonnen in de vorm van struviet, een vaste meststof”, vertelt Van Timmeren. “Voor een Europees onderzoeksproject waaraan de Faculteit Bouwkunde deelneemt heb ik microbioloog Monica Conthe gevraagd een kleinschaliger modulair zuiverings- en hergebruikproces te helpen ontwerpen dat ook nog eens kan worden verplaatst.” Het resultaat is een mobiel minilab in een zeecontainer dat – letterlijk – duidelijk laat zien dat je ook bij de bron maatregelen kunt nemen om nutriënten te recyclen.
Twee à drie wortels
Fabrikant Laufen leverde twee speciale toiletten die de urine van spoelwater en feces scheiden. Conthe koppelde deze samen met een waterloos urinoir aan een bioreactor en een vacuümverdamper om middels een proces van nitrificatie en destillatie verschillende waardevolle voedingsstoffen én water van hoge kwaliteit over te houden. Behalve fosfor genereert de opstelling namelijk ook stikstof en kleine hoeveelheden kalium en borium. Schadelijke stoffen zoals medicijnresten en hormonen worden tijdens het proces in principe verwijderd. “De opstelling kan 30 liter urine per dag aan”, legt ze uit, “goed voor zo’n 10 gram fosfor. Naast de container telen we in een glazen kasje verschillende gewassen die we voeden met de opbrengst. Zo onderzoeken we tegelijkertijd welke effecten verschillende verhoudingen van de meststoffen hebben op verschillende voedselgewassen.”
Lees hier verder
De verkoopondersteuning van Royal FloraHolland baalt: geen voorjaarsbeurs dit jaar en dus ook geen...
ACTUEEL HORTI THEMA - Marijke van Rongen, Manager Global Marketing & Communications bij Blue Radix, gaf...
In de zoektocht naar reductie van het energiegebruik om de Nederlandse glastuinbouw in de toekomst fossielvrij...
Kwartiermaker Gezondheid & Geluk 03-03-2021 10:56 |
'Covid-19 gaf boost aan digitale marketing' 03-03-2021 10:35 |
Goedemorgen Tech: Online meetings niet altijd veilig 03-03-2021 10:29 |
Video: Leren van kikkervingers 03-03-2021 10:24 |
Plant Health Cure deelt kennis via 12 webinars 03-03-2021 10:19 |
Innovatieplatform Groente schiet Nederland te hulp 03-03-2021 10:17 |
Tuinbouw Bommelerwaard werkt aan schoon water 03-03-2021 10:12 |
Campagne in beeld: Uitrol Food Forward in volle gang 03-03-2021 10:10 |
FoodVentures bouwt kas van 15 hectare in Shanghai 03-03-2021 10:05 |
Ontwikkelingsbedrijf HOT stelt nieuwe directeur aan 03-03-2021 09:49 |
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties