Tentoonstelling ‘Bollenschuren'

27-09-2016    12:08   |    KAS TuinbouwCommunicatie

In museum De Zwarte Tulp in Lisse is tot en met 19 februari 2017 een nieuwe wisseltentoonstelling te zien: ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal.

Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en verwerking van bloembollen. De ontwikkelingen in techniek en logistiek in het bollenvak zijn bepalend geweest voor de architectuur van bollenschuren.  Bollenschuren zijn zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat ze als iconen van het landschap worden beschouwd. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie.

Bollenschuren beleven
De Zwarte Tulp, die zelf ook gevestigd is in een voormalige bollenschuur, heeft de wisseltentoonstelling op 9 september 2016 geopend. De samenwerking tussen het museum en de werkgroep 'Bollenerfgoed' heeft een verrassende tentoonstelling opgeleverd. Er zijn niet alleen foto’s gebruikt, maar er zijn zelfs twee types bollenschuren in het museum nagebouwd. Daardoor kun je de bollenschuur niet alleen zien, maar ook voelen, horen en zelfs ruiken.

De Werkgroep Bollenerfgoed doet onderzoek naar bollenschuren en geeft advies aan eigenaren en overheden. Door middel van boeken, fietsroutes, lezingen en de jaarlijkse Zwarte Tulp Prijs is belangstelling voor het karakteristieke bollenerfgoed gewekt bij eigenaren, overheden en andere groepen. Hierdoor zijn inmiddels 94 bollenschuren een monument geworden en heeft de Bollenstreek een beschermde Regionale Collectie Bollenschuren. Bovendien hebben veel bollenschuren inmiddels een duurzame nieuwe bestemming gekregen.

De tentoonstelling ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’ is te zien tot en met 19 februari 2017. Museum De Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag is het museum gesloten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blue Monday? Bloom Monday!

Vandaag is het ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag valt meestal op de derde...

Video: Tuinbouwrobots

ACTUEEL HORTI THEMA - In de tuinbouw worden steeds meer robots toegepast en de ontwikkeling hiervoor blijft...