'Motie mist cruciale randvoorwaarden'

'Motie mist cruciale randvoorwaarden'

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Partij voor de Dieren. In de ontraden motie bepleit het Kamerlid Leonie Vestering voor een plan met tussendoelen voor uitfasering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hoewel LTO en Glastuinbouw Nederland het onderliggende doel van bij-vriendelijke land- en tuinbouw ondersteunen, gaat de motie met de uitfasering van gewasbeschermingsmiddelen in 2035 voorbij aan de realiteit, zo menen de tuinbouworganisaties.

Minister Schouten wees daarbij terecht op de vorig jaar aangenomen Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 en het daarbij opgestelde uitvoeringsprogramma. In feite ligt het plan er daarmee al. Maar zonder het voldoen aan de eerder aangekaarte randvoorwaarden is het zinloos doelen te stellen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op donderdag 7 oktober zei de minister de motie niet te willen uitvoeren.

Inzet op randvoorwaarden
"De motie gaat voorbij aan wat er al gebeurt. Want er liggen al lang plannen die mét de sector zijn gemaakt en die momenteel worden uitgevoerd via  het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Daarom is voorafgaand aan de stemming tevergeefs gewezen op de onmogelijkheid en onnodigheid van deze motie. Om de afgesproken plannen te laten slagen vraagt LTO meer aandacht voor de hierin opgenomen randvoorwaarden: de aanpak van korte-termijn knelpunten, economisch perspectief voor telers en een langjarig commitment vanuit de overheid. Zonder het voldoen aan deze randvoorwaarden heeft het stellen van doelen geen zin. Met de aangenomen motie moet de Tweede Kamer dan ook boter bij de vis doen en zich óók inzetten voor deze randvoorwaarden."

"Boeren en tuinders zetten zich dagelijks in om een gezond en rendabel gewas te telen. Dat wordt door een afnemend middelenpakket en toename van milieu- en markteisen steeds moeilijker, terwijl alternatieven uitblijven en extra kosten niet worden terugverdiend in de markt. Om uit deze spagaat te komen is een transitie nodig. Partijen uit bedrijfsleven, overheid en maatschappij zetten daarom met het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 in op weerbare gewassen en teeltsystemen, verbinding van land- en tuinbouw en natuur, en nagenoeg geen emissies en residuen op voedselgewassen. LTO ondersteunt het programma en committeert zich aan de uitvoering ervan."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie