Miljoeneninvestering voor horti-startup

30-07-2019    10:29   |    Goedemorgen

De technologie startup Foamplant heeft succesvol een investeringsronde afgerond met de venture capital fondsen Shift Invest en Future Food Fund. De investering is bestemd voor de ontwikkeling en commercialisatie van een biologisch afbreekbaar tuinbouw schuimsubtraat: Growfoam.

Daarnaast zal de investering verdere productontwikkeling van biodegradeerbare technische schuimen mogelijk maken.

Growfoam is al op de markt verkrijgbaar. Het is een plantsubstraat -een voedingslaag- ontwikkeld voor de opkweek van jonge planten uit zaad of stek. Het schuimsubstraat is vormvast en biedt een volledig schoon substraat dankzij de gedefinieerde samenstelling uit biopolymeren en natuurlijke additieven. Growfoam bevat geen veen, wat conventioneel groeisubstraat wel doet. Bij de verbranding van veen komt een grote hoeveelheid CO2 vrij.
 
De Groningse startup kan de lucht- en watercapaciteit van het substraat volledig sturen. Daardoor krijgt dus elk gewas de voedingsbodem die het beste past. Dit noemen we gewas-specifiek. “De tuinbouwindustrie levert al jaren prestaties van wereldformaat met behulp van duurzame innovatieve technologie. Dankzij Growfoam stellen we telers in staat om nu ook op substraatniveau de teelttechnologie naar een hoger niveau te tillen”, zegt Martin Tietema, CEO van Foamplant. "Een niveau waarbij ook de planeet wat meer ontzien wordt".

“Telers zijn hard op zoek naar hoogwaardige teeltsubstraten met een minimale milieu-belasting. Door de beste eigenschappen uit organische en minerale teeltmedia te combineren in een goed gedefinieerd schuimsubstraat, biedt Foamplant voor de telers een perfect alternatief”, aldus Tijl Hoefnagels, partner bij Future Food Fund. “Foamplant is dan ook een goede match met onze missie om innovatieve technologie te ondersteunen die positief bijdraagt aan de toekomst van de agri-food sector”.
 
Biologisch afbreekbaar als norm
Foamplant heeft als missie het leveren van veilige, schone en biodegradeerbare technische plantsubstraat / schuimen voor iedereen en in alle toepassingen. Dankzij haar platformtechnologie maakt de Groningse startup schuimen met eigenschappen die gelijk zijn aan conventionele schuimen, zoals flexibel polyurethaanschuim. Het team achter Foamplant wil hiermee de schuimindustrie moderniseren en stevig inzetten op een nieuwe standaard waarbij biodegradeerbare schuimen de norm is.
 
“Foamplant is een pionier in biologisch afbreekbare plantsubstraten. Wij geloven dat Foamplant een waardevolle bijdrage levert binnen onze economie door het verduurzamen van deze schuim-materialen. Het team is daarnaast in staat snel te innoveren en we kijken er naar uit om Foamplant te ondersteunen in de commercialisatie van hun producten”, zegt Janneke Bik, investment partner bij Shift Invest.
Zowel Janneke Bik als Tijl Hoefnagels bevestigen: “De vaardigheden van het team maken het mogelijk om uitzonderlijk snel te itereren met hun innovatieve producten. Hierdoor kunnen ze zich razendsnel aanpassen aan wensen van klanten”.
 
Over Growfoam en Foamplant
Foamplant is opgericht in 2015 als spin-off van het biobased technologiecluster KNN Groep en wordt gemanaged door Martin Tietema, Vincent van Assen, Martijn Beljaars en Wilfred Roo. “We kijken er naar uit om het potentieel van Foamplant verder te ontsluiten samen met Future Food Fund en Shift Invest. Beide fondsen bieden ons nu de juiste ondersteuning om snelle groei mogelijk te maken”, aldus Martin Tietema, CEO van Foamplant.


Reacties (1)

Henry Jansen at 30.07.2019

Beste Martin,Vincent,Martijn en Wilfred, gefeliciteerd met dit mooie succes. Een ech mooie stap voor scaling up. Ik ben Henry Janssen en ben 33 jaar verantwoordelijk geweest als Inkoop directeur bij Royal Brinkman. Een innovatief en toonaangevend internationaal tuinbouwtoeleveringsbedrijf. Nu ben ik daar als adviseur in dienst en verantwoordelijk voor een aantal innovatie projecten. Een ervan heet duurzame teeltwisseling groente. Wij zoeken naar alternatieven van steenwol.
Ik zou graag met jullie in contact komen.
Verder zit ik in het bestuur van Horti Heroes en heb ik jullie ontmoet op een event.
Tot zover en ik hoop graag iets van jullie te horen.

Mvrgrt
Henry
06-51213055

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Dit zijn de plannen van BBH

Bloemenbureau Holland heeft haar plannen onthuld in een video. In de ruim 20 minuten durende videopresentatie...