Macrolophus-System profiteert van zonnig weer

Macrolophus-System profiteert van zonnig weer

De hogere temperaturen en het grote aantal zonuren hebben goede invloed op de ontwikkeling van Macrolophus-System. Het resultaat is een sterke populatie die kaswittevlieg en spint efficiënt bestrijdt. "Bij belichte tomatentelers kan de opbouw wellicht nog beter", verklaart Biobest-Adviseur Marvin Koot. "Hen adviseer ik om te blijven bijvoeren met Artemia."

"Macrolophus is een generalist en hoe meer deze bestrijder te eten heeft, hoe groter de populatie zal worden. Dus ook al zie je witte vlieg in de kas, door bij te voeren versnel je de ontwikkeling van Macrolophus-System nog." Koot richt zich daarbij vooral op de telers van een belicht tomatengewas. Want op deze bedrijven is de Macrolophus-populatie nog niet helemaal op 'oorlogssterkte'. In de belichte teelt is er vaker behoefte aan een chemische correctie en dat komt de biologie niet ten goede. Door nog een paar keer Artemia volvelds te verblazen, brengen telers de Macrolophus-populatie snel weer op gewenst niveau."

Aantallen corrigeren
De meeste onbelichte tomatenbedrijven hebben dit niveau al bereikt, constateert Koot enthousiast. "Telers die zorgvuldig elke week hebben bijgevoerd, plukken daar nu duidelijk de vruchten van. Witte vlieg en spint worden effectief bestreden. Echter, bij heel grote aantallen Macrolophus ontstaat er ook kans op gewasbeschadiging. Sommige telers hebben daarom een correctie met SPYRO® uitgevoerd. Dat neemt de druk even weg."

Koot adviseert om dit gewasbeschermingsmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen in 1 op de 5 paden te spuiten. Kies voor een dosering van 0,65 liter/ha en spuit met 2 ŕ 3 dopjes open. "SPYRO werkt alleen op het moment van toepassen. Als het gewas weer is opgedroogd zal de populatie zich vanzelf weer herstellen."

Nieuwe verpakking
Macrolophus-System wordt tegenwoordig geleverd in een nieuwe, 100% biologisch afbreekbare verpakking. Een vooruitgang, vindt Marvin Koot. "Telers merken dat de roofwantsen actiever zijn. Als je het deksel van de nieuwe kartonnen beker afhaalt, vliegen ze direct weg op zoek naar hun prooi. Dat is natuurlijk prettig om te zien. Het uitzetten verloopt ook makkelijker. Telers zitten niet vast aan introductiepunten, maar kunnen de open beker gewoon op een rijdende oogstkar plaatsen. Of zelf door de rij lopen. Ook heel belangrijk: de nieuwe verpakking zorgt voor een betere verspreiding en vestiging van Macrolophus-System in het gewas. Witte vlieg en spint worden dus nog beter bestreden."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie