LED voor oogst verbetert houdbaarheid sla

Het is een bekend probleem met bewerkte sla: na een paar dagen in de koelkast verwelkt de sla of wordt het bruin. Bij Signify is onderzocht of een verhoogde lichtintensiteit van LED-groeibelichting een week voor de oogst, de kwaliteit en houdbaarheid van de sla zou verbeteren. De resultaten tonen aan dat een hoge lichtintensiteit, toegepast aan het einde van de productiecyclus, belangrijke voedingswaarden en kwaliteitskenmerken verbetert, en uiteindelijk zorgt voor een langere houdbaarheid van de sla.

Bladgroenten hebben over het algemeen een korte levensduur na de oogst dankzij fysieke schade en het gebrek aan licht tijdens de opslag en transport. De levensduur in het schap van een bladgroente en hoe lang het er vers uitziet en ruikt, wordt bepaald door de teeltomstandigheden. Wetenschappers zijn in academisch onderzoek een link aan het leggen tussen voedingswaarden en houdbaarheid. Belangrijke voedingswaarden en kwaliteitskenmerken zijn het koolhydraatniveau (glucose, fructose, sucrose en zetmeel) en vitamine C, weergegeven als de hoeveelheid ascorbinezuur (TAsA). Zowel koolhydraten als TAsA niveau's worden beďnvloed door de lichtomstandigheden.

"In dit onderzoek was het onze doelstelling om het effect van lichtbehandelingen die worden toegepast net vóór de oogst te onderzoeken op de prestaties van de sla. Eerder onderzoek naar het effect van lichtintensiteit op de kwaliteit van het product werd vooral uitgevoerd door verschillende lichtniveaus toe te passen tijdens de gehele teeltperiode. In onze experimenten hebben we alleen verschillende lichtniveaus toegepast aan het einde van de productie - 6 of 7 dagen voor de oogst. Het voordeel is dat de lichtbehandelingen alleen beperkte invloed zullen hebben op andere aspecten van het gewas; zoals de groei, opbrengst, en morfologie. En het beperkt tevens het energieverbruik."

Son-T belichting en witte LED-groeibelichting
"We hebben twee experimenten uitgevoerd; een met Son-T belichting en een met witte LED-groeibelichting. In beide experimenten deden de hoge lichtintensiteiten die werden toegepast aan het einde van de productie het gehalte droogstof, ascorbinezuur (TAsA), en koolhydraten (glucose, fructose, sucrose en zetmeel) toenemen. Deze hogere waarden hielden stand tijdens de houdbaarheidsduur, die tevens werd verlengd als een gevolg van de belichting. De waarden van de TAsA en koolhydraten bij de oogst kwamen op positieve wijze overeen met de langere houdbaarheid. Dit betekent dat verbeterde energie (meer koolhydraten) en antioxidanten (vitamine C) in het gewas bij de oogst een langere houdbaarheid bewerkstelligen. Daar komt bij dat TAsA een rol kan spelen in het beperken van het bruin worden van het weefsel."

Dit onderzoek is van belang voor consumenten en retailers die ervan uit zouden kunnen gaan dat sla geteeld in een vertical farm minder voedzaam is, of minder vers smaakt dan sla geteeld in een kas of open veld. "Onze resultaten tonen aan dat de toepassing van LED-belichting bij sla aan het einde van de productie de waarden van de koolhydraten kan verhogen, en het vitamine C gehalte meer dan verdubbelt om de sla er geweldig uit te laten zien en smaken.  Deze strategie kan ook worden gebruikt om de houdbaarheid en voedingswaarde te verlengen voor sla geteeld in een kas."

Ter conclusie, de belichtingswaarden die net voor de oogst worden toegepast bepalen de uiteindelijke opbrengst, het percentage drooggewicht, en de kwaliteit (houdbaarheid en voedingswaarde) van het gewas. Daarom is het van belang om de belichting tegen het einde van de productie te reguleren. Deze techniek kan zowel in een vertical farm als in een kas worden toegepast om verschillende aspecten van het product te versterken.

Opzet van het experiment
In Experiment 1 werd sla geteeld in een kas van het Wageningen University & Research (WUR) center met additionele Son-T belichting. In Experiment 2 werd sla geteeld in een klimaatkamer van onze GrowWise Center onder witte LED-groeibelichting. De volgroeide planten werden vervolgens tijdens de laatste week van de teelt overgezet naar een klimaatkamer voor de lichtbehandelingen aan het einde van de productie. Tijdens de behandeling in Experiment 2, weergegeven in de grafieken, werden de planten 6 dagen blootgesteld aan intensiteiten van 50, 210 en 470 µmol/m2/s van wit-rode LEDs.

Volgroeide bladeren werden vervolgens geoogst, en opgeslagen in het donker bij 10?C om de prestaties na de oogst te bestuderen. Wijzigingen in de waarden van het droogstof, totale ascorbinezuur, en koolhydraten (inclusief glucose, fructose, sucrose en zetmeel) werden bepaald tijdens de lichtbehandelingen en na de oogst als indicatoren van de kwaliteit van de sla. Kwaliteitsaspecten als uiterlijk, textuur en geur werden beoordeeld als indicatoren van de prestaties na de oogst.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie