Kasklimaat speelt ook rol tegen ziekten en plagen

14-11-2019    11:05   |    Kas als Energiebron

Weerbaarheid staat nadrukkelijk in de belangstelling van telers en onderzoekers, zo opende Kirsten Leiss van Wageningen University & Research de workshop die ze samen met collega Marjolein Kruidhof hield tijdens de studiemiddag van 10 jaar Het Nieuwe Telen. “Een optimaal kasklimaat zit in de eerste verdedigingslinie tegen ziekten en plagen.”

Kirsten Leiss maakte de vergelijking met het menselijk lichaam, waar het opbouwen van het immuunsysteem essentieel is voor een goede gezondheid. Het is preventie voor de langere termijn en dat geldt ook voor plantweerbaarheid. “De inzet van pesticiden is reageren op een probleem. Het opbouwen van weerbaarheid is, net als bijvoorbeeld het tijdig, preventief inzetten van biologische bestrijders – de ‘standing army’ – een voorbeeld van anticiperen.”

Eerste verdedigingslinie
Onder plantweerbaarheid verstaat de onderzoekster het natuurlijke vermogen van de plant om zich te verdedigen en standaard minder vatbaar te zijn. Dat begint bij de keuze voor robuust uitgangsmateriaal. “Een soort of ras dat heel vatbaar is, is nooit weerbaar te krijgen tegen bedreigingen van insecten en ziekten.”
Collega Marjolein Kruidhof beschreef het brede concept van een weerbaar teeltsysteem. De eerste verdedigingslinie tegen ziekten en plagen bestaat volgens haar uit een goede balans en verbinding tussen gewas, kasomgeving en biologische bestrijders, maar ook micro-organismen in het wortelsysteem. “Hoe beter de afstemming, hoe weerbaarder het teeltsysteem”, zo is haar ervaring. Naar de toekomst toe ziet ze geïntegreerde gewasbescherming als de enige optie. “De tijd van één recept ligt achter ons.”

Lees hier verder: https://www.kasalsenergiebron.nl/nieuws/kasklimaat-speelt-ook-een-rol-tegen-ziekten-en-plagen/


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De Horti 20 aller tijden

Tijdens de Dag van de Tuinbouw kon je gisteren ook naar de 'Horti 20 aller tijden' luisteren, een lijst met...

Winnen met Oreon

Vanochtend kon je tussen 10 en 12 luisteren naar de tweede uitzending van LED’S. GO. LIVE. with Oreon op...