Kas van de toekomst?

Kas van de toekomst?

THEMA KASSENBOUW & CONSTRUCTIE - In april 2019 is in Bleiswijk in het kader van het project KAS2030 een demonstratiekas in gebruik genomen. Vier verschillende teelten worden in afdelingen van 350 m2 uitgevoerd ter demonstratie van de mogelijkheden en de uitdagingen die het fossiel- en emissie-vrij telen met zich meebrengt: aardbei, gerbera, freesia en potanthurium.

In de komende jaren zullen glastuinbouwondernemers hun aardgas verbruik moeten decimeren en uiteindelijk tot nul moeten terugbrengen. Daarnaast hebben ze te maken met de nieuwe richtlijnen rondom water en nul-emissie rond mineralen en gewasbeschermingsmiddelen. Bij hoog energie vragende gewassen zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet waarbij in het Innovatie en Demonstratie Centrum Energy (IDC), Kas als Energiebron een belangrijke rol vervult. Voor een groot deel van de sector, met name het middensegment qua energiegebruik en in de sierteeltsector is op de duurzaamheidsaspecten energie, water en emissie van nutriënten en gewasgezondheid, nog veel winst te behalen.

In de kas kunnen telers en onderzoekers leren hoe fossielvrij en emissieloos te telen. Dat klinkt namelijk eenvoudiger dan het is. Iedere teelt kent nog zijn eigen uitdagingen. Zo is de Freesia in de praktijk nog een grondteelt die we nu om de waterloop te kunnen sluiten in een substraat zijn gaan telen. Zo zijn er nog geen ervaringen in deze teelten met full-led belichting en wordt er voor het eerst actief ontvochtigd.

Lees hier meer over de 'kas van de toekomst'

Bron: Wageningen U&R Businessunit Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie