Kan de CO2-emissie in tien jaar naar nul?

25-05-2018    09:12   |    Goedemorgen

Binnen tien jaar moet (en kan) de glastuinbouw geen CO2 meer uitstoten. Die prikkelende stelling lanceerde Gerrit Hiemstra tijdens het AgroEnergy-symposium Energy4Tomorrow, dat woensdag plaatsvond in Utrecht. Zijn visie kreeg weinig bijval; bijna geen van de aanwezigen onderschreef de stelling van de weerman en directeur van het bedrijf Weather Impact.

De duurzame energietransitie waar de glastuinbouw voor staat, was één van de centrale thema’s van het symposium. Dat de sector uiteindelijk van het gas af moet, is voor iedereen helder. Maar dat al in 2028 geen CO2 meer wordt uitgestoten, zoals Hiemstra opperde, is volgens velen een brug te ver.

“Ik geloof niet dat we binnen tien jaar volledig van het aardgas af zullen zijn”, zei directeur Peter van den Berg van AgroEnergy. “En dat hoeft ook niet. Er komt straks weliswaar geen gas meer uit Groningen, maar we hebben wel nog altijd de beschikking over aardgas uit het buitenland.” Jan de Decker van het Duitse energiebedrijf Next Kraftwerke deelde die mening. “We moeten uiteindelijk toe naar honderd procent hernieuwbare energie, maar een termijn van tien jaar is wat dit betreft te kort.”

Hiemstra zag het dus anders en verwijst nul CO2-emissie in 2028 niet naar het rijk der fabelen. “Er zijn de afgelopen vier maanden al grote beslissingen genomen op energiegebied; binnen twaalf jaar stopt de Groningse gaswinning en binnenkort zijn aardgasaansluitingen in woningen niet meer toegestaan. Deze tendens gaat de komende tien jaar verder. En het is ook een must: de opwarming van de aarde gaat namelijk door en ons klimaat wordt steeds extremer.”

Zorgen over CO2-voorziening
Tuinders in de zaal onderstreepten het belang van CO2 voor hun teelt. Het waarborgen van een goede CO2-voorziening richting de toekomst is voor hen een punt van zorg. “Er wordt nu negatief gedaan over CO2, maar feit is dat koolstofdioxide wel van wezenlijk belang is voor het teeltproces.

Nu hebben we de WKK voor onze CO2-voorziening; wie garandeert ons een goede en bedrijfszekere voorziening als we straks zijn aangewezen op duurzame energie? Dat is één van de belangrijkste zaken die geregeld moet worden”, zo onderstreepte een teler.

Er werden ook mogelijke oplossingen aangedragen, zoals het afvangen van de CO2 die wordt uitgestoten door bedrijven in het havengebied. Ook afvang van koolstofdioxide uit rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van restafval kan volgens sommigen potentie bieden. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Naar Duitsland

De FlowerTrials zijn sinds dinsdag in volle gang. Op TuinbouwTV wordt de hele week verslag gedaan van het internationale sierteeltevent....

Blog: Zet uw sores om in succes!

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman...

Hermadix houdt van Oranje

Je zou het haast vergeten door alle events van deze week, maar ondertussen is het WK Voetbal voor vrouwen in volle gang. Vanuit de tuinbouw...