Energiemarkt: leveringen LNG uitgesteld door storm

18-02-2022    09:48   |    Goedemorgen

De komende weken verandert er weinig aan het weerbeeld: veel wind, hoge temperaturen, soms zon en soms regen. De harde wind zorgt met name in Groot-Brittannië voor problemen bij het binnenhalen van LNG-schepen. Sommige leveringen zijn met enkele dagen uitgesteld omdat de golven te hoog zijn voor de sleepboten, aldus AgroEnergy.

Bij de Gate-terminal in Rotterdam lijkt dit niet het geval en daar staan zes vrachten met vloeibaar gas op stapel voor de komende twee weken. In totaal mogen de terminals in GB, Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië nog 34 leveringen verwelkomen voor het einde van de maand. De totale maandimport komt dan uit rond 7,5 miljoen ton (~10,35 miljard m3), een absoluut record voor de maand februari.

De daggasprijs wordt voor de komende dagen ingeschat tussen 65 en 70 €ct/m3, maar dit hangt sterk af van de dagelijkse gasflows en het sentiment in de markt omtrent Rusland en Oekraïne. Op de EPEX-markt wordt dit weekend een prijs tussen 100 en 120 €/MWh verwacht, en in de werkdagen daarna tussen 160 en 180 €/MWh.

Gas en elektra lange termijn
In de Europese Commissie wordt druk gesleuteld aan de hervorming van het EU-ETS-systeem. Tot afgelopen woensdag was het mogelijk om amendementen in te dienen op het eerste voorstel uit het Fit-For-55-pakket. Er wordt o.a. gekeken naar het tegengaan van marktspeculatie en het sneller afbouwen van gratis rechten. De huidige emissierechtenprijs van rond de 90 €/ton was eigenlijk pas beoogd voor 2030 en er gaan steeds meer geluiden op dat de huidige prijs blokkerend werkt voor duurzame investeringen.

Verder zorgt het kleine prijsverschil tussen het komende zomercontract en het volgende wintercontract ervoor dat het voor shippers commercieel niet heel interessant is om de gasvoorraden deze zomer te gaan vullen. Het is daarom boeiend om te zien of er de komende maanden vanuit de verschillende overheden wellicht (financiële) prikkels worden gegeven om te voorkomen dat de situatie van deze winter zich herhaalt. Volgens persbureau Bloomberg komt de Duitse overheid dit voorjaar met een voorstel voor een verplichte vulgraad. In Frankrijk bestaat een dergelijke verplichting al.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws