Hygiëneplan op maat

16-05-2019    08:31   |    Goedemorgen

Plantziekten en ziekteverwekkers kunnen op allerlei manieren de kas in komen. Om deze te weren en onderdrukken, is een goede bedrijfshygiëne van belang. Voor het hanteren van een zo hygiënisch mogelijke werkwijze, is het aan te raden om een hygiëneplan op te stellen. Hoe doe je dat?

HortiHygienz is een alles-in-een hygiëneconcept van Royal Brinkman. Je kunt dit heel goed vertalen naar een hygiëneplan op maat voor jouw bedrijf. Met zo’n plan in de hand kun je de bedrijfshygiëne zo goed mogelijk onder controle houden. In het plan beschrijf je welke hygiënemaatregelen op jouw bedrijf worden getroffen, hoe vaak dat gebeurt en op welke momenten. Ook staat in het hygiëneplan beschreven op welke manier en hoe vaak de hygiëne intern gecontroleerd moet worden. 

 

 

Risicogebieden

Er bestaat geen algemeen hygiëneplan dat voor ieder bedrijf toepasbaar is, omdat ieder gewas te maken heeft met specifieke ziekten en in ieder bedrijf zijn specifieke situaties. Een hygiëneplan is dus altijd maatwerk. Wel kun je dezelfde risicogebieden beschrijven: personen, water, gereedschappen en uitgangsmaterialen.

Voor personen geldt dat handen- en schoenendesinfectie en (bedrijfs-)kleding zoals overalls de kans op besmetting te verminderen. De kans op besmetting via water kan je sterk verminderen door waterdesinfectie toe te passen in de vorm van UV of verhitten (drainwater) en ECA water of HuwaSan TR50 (gietwater). Materialen en gereedschappen – en de kas - kun je o.a. tijdens de teelt en teelwisseling reinigen met een schuimtoepassing, zoals Hortisept Clean Plus of Menno Florades. 

 

Uitgangsmateriaal

De verantwoordelijkheid voor hygiëne op het gebied van uitgangsmateriaal ligt bij de zaadvermeerderingsbedrijven en plantenkwekers die het materiaal leveren. Controleer daarom hoe de hygiëne bij deze bedrijven is geregeld en check hoe schoon de karren zijn waarop het materiaal wordt geleverd. 

 

Hygiëneplan naleven

Wanneer je het hygiëneplan hebt opgesteld voor jouw bedrijf, is de volgende stap om het ook na te leven. Belangrijk is dan natuurlijk dat zowel werknemers als bezoekers (leveranciers) op de hoogte zijn van het hygiëneprotocol, zodat ze het kunnen naleven. Daarbij ben je ook verantwoordelijk voor het aanbieden van de benodigde materialen, zoals handschoenen, overschoenen, gastenjassen en haarnetjes.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over bedrijfshygiëne of HortiHygienz, lees dan hier verder.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws