Debat octrooi op natuurlijke eigenschappen

17-12-2015    11:39

Vandaag wordt in Straatsburg door het Europees Parlement gedebatteerd over octrooien op natuurlijke eigenschappen van planten. Dit debat is extra belangrijk vanwege de aanwezigheid van de Europese Commissie, zo meldt Plantum. 'De Europese Commissie zal uiteen moeten zetten wat zij van plan is omtrent dit onderwerp'.

De huidige Europese wetgeving wordt op dit moment zo geïnterpreteerd dat dergelijke octrooien toegekend kunnen worden. Dit bleek uit een uitspraak over broccoli en tomaat van het Europees Octrooi Bureau van afgelopen maart. In Nederland, Duitsland en Frankrijk leidde dit tot veel ophef. Deze belangrijke discussie voor de plantenveredeling is sinds 2009 een belangrijk aandachtspunt binnen Plantum. Lees hier het standpunt van Plantum NL.

Ook de Tweede Kamer dringt al geruime tijd aan op een betere balans tussen het kwekersrecht en het octrooirecht. De staatssecretaris heeft dit in juli in de raad van landbouwministers aanhangig gemaakt. Zo zal dit onderwerp één van de prioriteiten zijn van het Nederlands voorzitterschap van de EU in 2016. 

In het debat op 17 december a.s. zal de Europese Commissie uiteen moeten zetten wat zij van plan is omtrent dit onderwerp. Dit is een belangrijk moment dat tijdens het Nederlands voorzitterschap zijn beslag moet krijgen. Plantenveredeling is belangrijk voor de verduurzaming van de land- en tuinbouw, productkwaliteit en -diversiteit. Deze discussie is daarom van wezenlijk belang voor de burger, aldus Plantum.


Reacties (1)

BUCHER MANFRED at 03.05.2022

Jij die wordt geblokkeerd voor de deuren van je baan, je hebt een permanente zorg voor geld, je hebt geen financiële steun om aan je behoeften te voldoen en je dromen te realiseren. Ik kreeg een lening van 60.000€ en twee van mijn collega's kregen ook zonder problemen leningen van deze man omdat ik de juiste persoon tegenkwam. Hier is zijn e-mail: pierrecombaluzier18@gmail.com

E-mail: pierrecombaluzier18@gmail.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: JB Groep

Jordy van den Berg van JB Groep is dinsdagochtend te gast in de studio van Paprika Tasty Radio. Hij komt langs...