Hoe moet je glasreinigers eigenlijk toepassen?

06-12-2019    10:04   |    HortiHygienz

Om het glas van de kas te reinigen, dien je glasreiniger te gebruiken. Het zorgt ervoor dat het glas meer licht doorlaat. Maar hoe gebruik je een dergelijk product eigenlijk? HortiHygienz legt het uit.

Meestal wordt een glasreiniger op basis van fluoride toegepast. De laatste jaren komen er echter ook steeds meer milieuvriendelijkere en veiligere alternatieven op de markt. Binnen de glasreinigers op basis van fluoride bestaan twee vormen: reinigers op basis van waterstoffluoride en op basis van ammoniumbifluoride.

Waterstoffluoride
Een product op basis van waterstoffluoride kan gebruikt worden voor het reinigen van metalen. Ook verwijdert het roest. Glasreinigers op basis van waterstoffluoride hebben een zeer sterke werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt wel dampwerking op. De stoffen die hierbij vrijkomen, zijn giftig voor mensen en brengen schade aan in gewassen. Daarom is het belangrijk om na het gebruik van een glasreiniger met deze samenstelling goed te luchten. Maar: naburige gewassen – met name knol- en bolgewassen zoals freesia en lelie – kunnen bij het luchten ook last krijgen van deze dampwerking. Houd hier dus rekening mee.

Ammoniumbifluoride
Ammoniumbifluoride is een zout en kan gebruikt worden voor het verwijderen van onder andere roest, roet, algen, mos en stof. Glasreinigers op basis van ammoniumbifluoride hebben een mildere werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt geen dampwerking op. Hierdoor zijn deze reinigers zowel voor mensen als gewassen veiliger in gebruik. Door de mildere werking, kan je deze glasreinigers ook gebruiken voor het reinigen van folie.

Ecologische glasreiniger
Ecologische reinigingsmiddelen zijn de laatste jaren in opkomst door diverse ontwikkelingen in de markt, maatschappij en politiek. De werkzame stoffen in dit soort middelen zijn biologische zuren, natuurlijke plantextracten en bio-based solvents en –surfactants. Hierdoor treedt er geen dampwerking op en zijn deze reinigers veilig voor gebruik in een ‘volle’ kas. Daarnaast zijn deze middelen mild voor de huid en luchtwegen en veilig voor het milieu, mens en dier.

Meer weten over de soorten glasreinigers die beschikbaar zijn? Ontdek het hier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Ja of nee?

Paprikakwekerij Moors brengt op Instagram de koelkaststicker van Jumbo en het Voedingscentrum onder de...