Hergebruik van water wint ZLTO Innovatieprijs

15-12-2017    10:25   |    Goedemorgen

De ZLTO Initiatiefprijs 2017 is gegaan naar een teler die een systeem heeft bedacht om water uit te natte gronden op te pompen en dit te gebruiken voor te droge gronden. De winnaar is Léon Steenbergen

Hoge en lage gronden kenmerken het bedrijf van Léon Steenbergen. Dit bracht hem op het idee om het drainagewater van de lage, natte gronden op te pompen naar de hoger gelegen gronden. Zo is er minder grondwater voor beregening nodig en belandt het water van de natte delen niet meer in het oppervlaktewater van de Groote Wetering. Zijn idee kwam vorig jaar in een stroomversnelling toen hij aanklopte bij Waterschap Aa en Maas. Het paste bij het Deltaplan Hoge Zandgronden. Daarmee wil het waterschap voldoende schoon grond- en oppervlaktewater voor de lange termijn borgen. 

De prijs, die bestaat uit een sculptuur en 2500 euro, is donderdagmiddag door ZLTO-directeur en juryvoorzitter Elies Lemkes uitgereikt op het ZLTO Congres in Den Bosch. De prijs is in het leven geroepen voor leden die een vernieuwend idee succesvol in de markt zetten. In totaal zijn elf initiatieven voor de ZLTO Initiatiefprijs 2017 aangemeld.

Bekijk hier een filmpje over de innovaties. Op 35 seconden legt Léon Steenbergen systeem uit waarmee hij uit natte gronden water oppompt en dit gebruikt voor te droge gronden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...