Gerbera warmer telen met LED gaat vooralsnog uitstekend

15-01-2020    10:47   |    Glastuinbouw Nederland

In de fossielvrije Demokas 2030 is de winter de spannende tijd voor de gerberateelt. De strategie die onderzoekers vooraf hebben gekozen is om te streven naar een minimum van 9 mol/m2 aan PAR licht. Als de verwachting is dat de lichtsom daarboven komt, worden de LED’s in drie groepen uitgeschakeld.

Gaandeweg is geleerd dat de lichtgrenzen daarvoor voor de eerste groep bij 200 W/m2 globale straling ligt. Door met veel licht de lampen op grenzen voor globale straling uit te schakelen, kunnen de lampen aan het einde van de dag aan blijven tot de gewenste daglengte van 11.5 uur is bereikt. De etmaaltemperatuur waar de onderzoekers naar streven is bij 9 mol/m2 18.3 oC. Dit is 1 oC hoger dan de advieslijn voor belichting met SON-T.

Zware bloemen
Omdat de stralingssom per dag met 200 μmol.m⁻².s⁻¹ belichting 2.5 mol hoger is dan de praktijk moet de temperatuur al 1 oC hoger zijn. Dat betekent 2oC in etmaal hoger zitten dan op een normaal gerberabedrijf. Tot nu toe is te zien dat de kwaliteit van de bloemen prima is. Vooral bij de variëteit Kimsey worden zware bloemen geoogst. De uitdaging voor komend jaar is het gewicht te verdelen over meer bloemen. Met betrekking tot de belichtingsstrategie is de discussie in de BCO dat de praktijk de lampen gewoon aan zou laten gedurende 11.5 uur en met de meer variërende lichtsom de etmaaltemperatuur meer laat variëren, maar in het licht van de ODE-discussie is een strategie op minimale lichtsom voor de praktijk interessant.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Toelating Admire vervalt

Bayer vraagt geen herregistratie van imidacloprid aan als gewasbeschermingsmiddel in de EU. De EU-lidstaten...

Dag van de Bierblikjes!

In het intro van deze nieuwsbrief schreven we al dat het vandaag de Dag van de Pindakaas is. Maar het blijkt...