Floriade strop voor de gemeente?

07-11-2018    10:22   |    Goedemorgen

In meerdere kranten staat vandaag een bericht over de Floriade van 2022 in Almere. Het zou de gemeente vet veel meer geld gaan kosten dan was gedacht.

Voor de gemeente Almere dreigt de organisatie van de Floriade in 2022 uit te draaien op een strop van miljoenen euro's. Dat melden Het Financieele Dagblad en de NOS vanochtend. De kosten van de wereldtuinbouw tentoonstelling die eens in de tien jaar wordt gehouden, kunnen volgens het college oplopen tot 28 miljoen euro, veel meer dan de 10 miljoen die is begroot. Het FD en NOS schrijven dat een raadscommissie inschat dat de kosten zelfs kunnen oplopen tot 35 miljoen. De raad komt morgen bijeen om het onderwerp te bespreken maar liet vorige maand al weten niet zonder slag of stoot akkoord te gaan met een nieuwe tegenvaller.

Maar de organisatie van de Floriade vertelt desgevraagd iets anders aan Goedemorgen. Zij zegt dat het gaat om een bedrag van 7 miljoen euro extra voor de Floriade, bovenop de 14 miljoen die er al eerder voor was uitgetrokken. Het college van burgemeester en wethouders van Almere maakte dat begin oktober 2018 bekend.

De Floriade schrijft op haar website: "Bij een groot project als de Floriade is het gebruikelijk dat halverwege de voorbereiding alle begrote kosten weer eens kritisch tegen het daglicht worden gehouden. Met het in de arm nemen van Amvest Vastgoed B.V. voor een gezamenlijk ontwikkelingsplan werd het des te dringender om goed naar alle posten te kijken. Zeker nu de voorbereidingen voor de expo en voor de stadswijk die daarna op het Floriadeterrein komt meer in elkaar vloeien.

In het verleden waren de kosten voor de aanleg van parkeerplaatsen, voor de beveiliging van het evenement, voor het realiseren van groene attracties (bedoeld om een breder publiek aan te trekken) en voor innovaties te laag ingeschat. Ook de kosten voor activiteiten in de aanloop naar de expo (met name gericht op het stimuleren van groene initiatieven overal in de stad) waren onvoldoende overzien.

De extra kosten van 7 miljoen zijn dus extra investeringen in de expo en in de stad. Daarmee bedraagt het kostenplaatje voor de gemeente Almere in totaal ruim 21 miljoen. Dat is een fors bedrag, maar het wordt uitgesmeerd over een aantal jaren. Bij elkaar vormt de Floriade nog steeds geen 1 procent van de totale jaarlijkse begroting van Almere." 

De Floriade verklaart verder dat de deal met Amvest de gemeente een bedrag van 9,9 miljoen euro zou opleveren. "Daarnaast gaat Amvest in totaal voor 300 miljoen investeren en zich voor zo’n 15 jaar verbinden aan het terrein. Dat de grondexploitatie toch negatief uitpakt, heeft vooral te maken met het feit dat in het bestemmingsplan voorzien is in slechts 600 woningen. Dat is relatief weinig. Met 600 tot 1000 woningen meer tast je niet het wezen van de stadswijk aan en ook niet het arboretum, maar verdien je wel (doordat alle infrastructuur er dan al ligt) al gauw 30 miljoen. Meer woningen toestaan kan alleen met een aanpassing van het bestemmingsplan. Maar het is een vrij eenvoudige manier om winst te maken op expo en Floriade Stadswijk. Los daarvan zijn er nog veel meer baten verbonden aan de Floriade. Alleen al met het mensen structureel aan het werk krijgen dankzij het Floriade Werkbedrijf kan de gemeente miljoenen besparen."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Fatsia Friday

Het is niet alleen Goede Vrijdag vandaag, maar ook Fatsia Friday. Tenminste, als het aan JK Plant uit Honselersdijk ligt.