'FloraHolland sloopt de oceaan'

10-08-2017    09:12   |    Matthijs van den Beukel

De eenmalige potplanten trays die al sinds jaar en dag door Royal FloraHolland gebruikt worden slopen de planeet. Dat komt omdat ze van plastic zijn, en slechts eenmalig gebruikt worden. De Plastic Soup Foundation heeft met keiharde bewoording de bloemenveiling online aan de schandpaal genageld.

De Plastic Soup Foundation stelt dat er in 1996 al een onderzoek was waaruit bleek dat de plastic potplanten trays van de bloemenveiling schadelijker voor het milieu zijn dan zware shag voor een baby. Dat onderzoek werd toentertijd uitgevoerd door het Centrum van Milieukunde van de Universiteit Leiden. Recentelijk onderzoek van Blonk Consultants zou hetzelfde laten zien: plastic trays die na eenmalig gebruik worden weggegooid zijn niet het meest duurzame product ooit.

"Royal FloraHolland vindt dit al 21 jaar geen belangrijk onderwerp”, schrijft de Plastic Soup Foundation. “Er is juist expliciet ingezet op doorontwikkeling van deze eenmalige trays.” Schande, natuurlijk, aldus de organisatie die zich hard maakt voor oceanen zonder plastic afval - momenteel een trendy onderwerp in de wereld van milieuorganisaties. Er zijn volken die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de zee en hun bestaan wordt onder andere door de eenmalige potplanten trays van Royal FloraHolland bedreigd.

Oplossingen draagt de Plastic Soup Foundation ook aan. De veiling kan inzetten op trays die vaker gebruikt kunnen worden. Of de trays kunnen van milieuvriendelijker materiaal gemaakt worden. Kortom, pak de cola en de popcorn en wacht op de reactie van Royal FloraHolland, dit wordt een hele interessante discussie. Wel de cola in een herbruikbaar glas doen, uiteraard.

(Foto: www.plasticsoupfoundation.org)


Reacties (3)

Bert at 10.08.2017

Wat een achterlijk infantiel verhaal van de Plastic Soup Foundation. Puur populisme. Natuurlijk is de eenmalige plastic potplantentray niet de best recyclebare oplossing maar een betere is er momenteel gewoon niet. Ook meermalige trays zijn van plastic dat slecht recyclebaar is.
Bovendien wordt er zowel door de handel als door de veiling veel aan gedaan om het milieuprobleem zo goed mogelijk aan te pakken. En voor wat betreft de plastic potplantentrays lukt dat best goed.
Op de veiling kunnen alle teruggekomen trays geretourneerd worden. Dan worden ze of hergebruikt of gerecycled. Ook de handel neemt voor een heel groot deel de trays van de klanten terug om ze via de veiling voor hergebruik of andere recycle-doeleinden door te geven. In veel landen in Europa wordt het plastic afval gescheiden ingezameld om te voorkomen dat de trays en ander plastic in het milieu terecht komen. Zo is bijvoorbeed in Duitsland het duale system met de naam ''Der grüne Punkt'' waar zelfs voor recycling betaald wordt.
Het klopt wel dat de oceanen vol met plastic drijven maar daar zijn geen potplantentrays bij. Dat is ander afval uit andere landen waar wij hier geen invloed op uit kunnen oefenen. Mede daarom is het van Plastic Soup Foundation onterecht om de beschuldigende vinger naar de veiling of handel te wijzen.

Peet van Zeyl at 10.08.2017

Bert. Het juiste woord.. Populisme...kijk ons eens, wat wij nu weer hebben ontdekt. Eigenlijk onbegrijpelijk dat zulke kolder nog wordt gepubliceerd...

Ed Smit at 11.08.2017

De vraag is niet zo zeer wie gelijk heeft, de vraag is wie de consument zal geloven. En dan ben ik toch geneigd om te veronderstellen dat de consument daarin een keuze maakt die ons niet aanstaat. Met andere woorden, het lijkt me veel beter om in gesprek te gaan en gezamenlijk te kijken naar wat mogelijk is, dan het weg te bagataliseren. Wanneer de consument van mening is dat een tray niet goed is en dat dus de sector het slecht doet, dan moeten we dat ter harte nemen en niet afdoen als kolder. Zelfs wanneer het kolder is!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Fatsia Friday

Het is niet alleen Goede Vrijdag vandaag, maar ook Fatsia Friday. Tenminste, als het aan JK Plant uit Honselersdijk ligt.