Export tomaten flink lager

18-01-2019    09:09   |    Goedemorgen

2017 was voor tomaten een topjaar. In 2018 heeft de Nederlandse tomaat een stuk minder goed gedraaid. De export is geraamd op 1.610 miljoen euro, 7,5% minder dan in 2017.

Volgens het rapport van de WUR en het CBS is de oorzaak van de terugval het wegvallen van de consumptieve vraag naar Nederlandse tomaten, met name in Duitsland. De export naar Duitsland is met 47,5% iets lager dan in 2017. De handelsbalans is ten opzichte van het jaar ervoor met 85 miljoen verslechterd. Zowel de export als de import is minder, wat volgens het rapport duidt op een achterblijvende vraag.

Belichte teelt
Behalve achterblijvende vraag is er ook sprake van veel aanbod op de internationale tomatenmarkt in 2018. Waar de exportwaarde op de Duitse markt met 9% terugliep, was dat voor de overige EU-landen 4%. Het warme weer in Nederland zorgde voor hoge productie, maar verminderde kwaliteit later in het seizoen. De belichte tomaten was tot 2017 rendabel, maar in 2018 waren de prijzen vanaf januari tegenvallend, wat kan duiden op overproductie in de belichte tomatenteelt.

Groei in Engeland
Qua markten daalt de Duitse markt dus, maar de markt in het Verenigd Koninkrijk groeit. Daar is het exportaandeel in 2018 geraamd op 4% hoger dan in 2017. Dat maakt de beslissing rondom de Brexit steeds crucialer voor de tomatenteelt, die een flinke klap op kan lopen van een No Deal-Brexit.

Warm weer
Al met al valt er vooral te wijzen naar de lange, warme zomer, waardoor het voor telers lastig was om de kwaliteit van de tomaat op het gebruikelijke Nederlandse niveau te houden. 

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...