EU-landen akkoord over maatregelen wegtransport

05-12-2018    08:42   |    Goedemorgen

Een buitenlandse transporteur die goederen vervoert in een EU-land, moet gelijk loon ontvangen voor gelijk werk. Een vervoerder krijgt binnen Nederland dus hetzelfde betaald als een Nederlandse chauffeur.

De transportministers van de EU-landen zijn dat dinsdag in Brussel overeen gekomen. De afspraken zijn een compromis, dat nog onderhandeld moet worden met het Europees Parlement. De maatregelen moeten zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs. Ook moeten vervoerders meer vrijheid krijgen voor grensoverschrijdende diensten. Er komt een verplichte pauze van vijf dagen tussen cabotage-ritten.

Een andere maatregel is dat het slapen in de cabine voor de weekendrust van 45 uur verboden blijft. Wel start de Europese Commissie een onderzoek naar de beschikbaarheid van goed beveiligde parkeerplaatsen waar chauffeurs in hun truck kunnen uitrusten. Verder moeten alle internationale vrachtwagens vanaf 2024 zijn uitgerust met een slimme tachograaf di registreert waar en wanneer een truck de grens is overgegaan. Ook worden daarin alle laad- en losbewegingen bijgehouden. 

De maatregelen zijn een klap in het gezicht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs, vindt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. ‘Deze deal keert zich tegen een eerlijk loon, zorgt voor oververmoeide chauffeurs en maakt geen einde aan de uitbuiting die elke dag op de Europese wegen plaatsvindt. De sociale dumping gaat gierend hard door.’ Jongerius hoopt dat het Europees Parlement het akkoord dat de ministers sloten gaat aanpassen.

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...