'Er is helemaal niets zweverigs aan mindfullness werken'

13-01-2021    10:14   |    AD

Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? AD.nl geeft antwoord.

Bezig zijn met mindfulness, het klinkt sommige ‘nuchtere Nederlanders’ toch wat zweverig in de oren. Kunnen we niet gewoon ons werk doen? De vorm van aandachtstraining is juist een zeer praktisch hulpmiddel om je prestaties te verbeteren, zeggen de experts. Wil je minder snel afgeleid raken of beter luisteren? Ook dan kan mindfulnesstraining je helpen, zegt Wibo Koole van het Centrum voor Mindfulness.

Hij  somt de positieve effecten op: "Door mindfulness kun je je beter concentreren. En je leert aandachtiger te luisteren, wat helpt om op werk effectiever te communiceren. Ook leert het je beter en veerkrachtiger met spanning omgaan. En niet vast te zitten in gedachten zodat je niet hoeft te piekeren. Zo helpt het om beter te slapen. Op de lange termijn kan mindfulness zelfs helpen om de bloeddruk en hartslag laag te houden.’’

Koole is organisatieadviseur en mindfulnesstrainer en schreef het boek Mindful Werken. Met oefeningen, bijvoorbeeld bewust ademhalen of mediteren, kan iemand trainen om de aandacht en focus te houden. Dat is mindfulness, vat hij samen.

Jelle Hermus van soChicken, een online platform met praktische tips om je leven leuker te maken, vergelijkt het met andere activiteiten zoals leren dansen of krachttraining. "Je traint je aandacht, net zoals je spieren traint met sporten. Zo vergroot je je capaciteit om te concentreren en je gedachten minder serieus te nemen. Je brein probeert je namelijk steeds af te leiden. Bijvoorbeeld met gedachten als ‘ik heb geen zin’ of ‘dit is te moeilijk’, wat kan leiden tot uitstelgedrag.’’

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws