'Duurzame sector vereist samenwerken'

13-09-2018    09:17   |    Goedemorgen

Op dinsdag 11 september 2018 werd een 'meet&focus'-avond georganiseerd door Benefits of Nature bij Koppert Cress. Wij waren als Founding Father van Benefits of Nature ook uitgenodigd en beleefden weer een mooie avond.

Koppert Cress is een fantastische gastheer. Dat bleek direct bij het aanmelden en het ontvangst, waarbij alle bezoekers in een mooie plantenzaal een gezonde soep kregen, met een stukje brood op een ijsstokje. In de recentelijk opgeleverde congreszaal van Koppert Cress gaven vervolgens verschillende sprekers hun visie op duurzaamheid binnen onze sector.

Geen concessies aan kwaliteit
Bart Meurs (Koppert Cress) vertelde over de energie- en warmtehuishouding bij het bedrijf in Monster. 'Doordat in de loop der jaren steeds meer bedrijf is aangekocht, was de energie- en warmtehuishouding een lappendeken', vertelde Meurs. 'Doelstelling is om desondanks een duurzame koploper te worden door te stoppen met fossiele brandstof, uiteraard zonder concessies te doen aan kwaliteit of zonder een goede business case er onder te leggen.' Meurs liet vervolgens zien hoe Koppert Cress warmte oogst en buffert met grote bronnen op 170 meter diepte onder het bedrijf. 'We sluiten ons ook aan op geothermieproject Polanen, wat volgens ons de sleutel is tot het afbouwen van behoefte aan fossiele brandstof', besloot Meurs.

Challenges voor de tuinbouw
Na Bart Meurs hield Bert Strikkers van Alumat Zeeman een betoog waarin hij liet zien hoe Alumat Zeeman verder kijkt dan het eigen bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Zij hebben vijf van de challenges die de Verenigde Naties hebben opgesteld als focus voor doelstellingen binnen de tuinbouw: bevolkingsgroei en urbanisatie, de daarbij behorende voeding voor die mensen, de toenemende schaarste aan zoet water, de klimaatveranderingen en duurzame en betaalbare energie. 'Het gaat om de lange termijn', vertelde Strikkers. 'En die lange termijn begint morgen. De enige manier om doelstellingen te halen op het gebied van duurzaamheid is door samen te werken. Daarin wordt sinds de jaren '90, toen de kas nog een enorme energieverslinder was, al heel veel progressie door gemaakt.'

Rondleiding
Tijdens de koffiepauze was er mogelijkheid tot een rondleiding door het bedrijf Koppert Cress. Medewerkers lieten de energieruimte zien en de teelt, wat er uiteraard zeer verzorgd uitzag.

Pitches
Na de koffiepauze waren er nog drie pitches. Hein van Opstal van YellowPallet legde uit hoe zijn bedrijf op duurzame wijze in Costa Rica pallets gaat maken van bananenvezels. Door het verduurzamen van dit proces ontstaat een meer kosteneffectieve en duurzame pallet. Lutgo hield een betoog in het kader van recruitment over Corporate Social Responsiblity -het vroegere MVO- en legde de nadruk op luisteren naar de jonge generatie en hun ideeën. Ook werd het spanningsveld tussen duurzaamheid en werkgelegenheid besproken. Tot slot legde Mark van Antwerpen van Royal Brinkman uit hoe het bedrijf met de methode van Lean Innovation overging op Green Innovation. 'Het gaat er niet alleen om hoe duurzaam bepaald verpakkingsmateriaal klinkt, maar vooral hoe duurzaam je het gebruikt', legde hij treffend uit.

Tot slot was er een gezond hapje en een duurzaam drankje en konden de bezoekers borrelen met elkaar, wat weer mooie nieuwe connecties opleverde.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws