'De tijd was rijp voor een coöperatie met aandelen'

23-06-2022    10:08   |    Goedemorgen

Sinds januari 2021 is Growers United een coöperatie met aandelen. In de plaats van de klassieke coöperatie kwam deze moderne variant, waarin de leden aandeelhouder zijn, mede-eigenaar dus. De ambities om te groeien en daarvoor te investeren, krijgen dankzij het aandeelhouderschap ruimte. Het biedt Growers United uitzicht op de toekomst. Een win-win situatie, want ook de leden profiteren van de voordelen.

“De tijd was er rijp voor”, zegt Tom Zwinkels van tomatenkwekerij Bryte in KAS Magazine over de omvorming. “We waren niet langer meer alleen aan het samenwerken, we waren samen aan het ondernemen. We maakten plannen voor uitbreiding en groei. Alleen de structuur van de coöperatie was daar niet op afgestemd. Growers United doet alles in het belang van de leden. Als zij geld uitlenen voor een investering, dan moeten ze daar ook de revenuen van terugzien. En dat was in het klassieke model niet het geval.”

Stefan van Vliet, financieel directeur bij Growers United noemt de traditionele structuur achterhaald. “Wél financieel bijdragen, maar als het lidmaatschap stopt, met lege handen staan. Dat is de praktijk in een reguliere coöperatie. Voor Growers United was dit niet meer acceptabel.”

Lees het volledige artikel in KAS 2 van 2022.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws