De laatste cherry’s van CombiVliet

16-11-2018    09:43   |    Goedemorgen

CombiVliet plukte deze week de laatste cherrytomaten op locatie MaasVliet in Maasdijk. “We hebben dit soort tomaten 28 jaar geteeld en gaan nu afscheid nemen van onze cherrytomaten. Dit is voor ons een moment waar we bij stil staan." vertelt Theo van Vliet (algemeen directeur CombiVliet)

 "In 1990 begonnen we met het telen van de eerste cherrytomaten in ‘s-Gravenzande. Daarvoor hadden we vleestomaten. In 1984, toen we begonnen met vleestomaten, dit was een ware innovatie voor die tijd. Daarvoor werden er alleen losse, ronde tomaten geteeld. Toen er steeds meer telers overschakelden op vleestomaten, kwam de prijs onder druk te staan. In die periode kwamen we in aanraking met de teelt van deze kleine, ronde tomaatjes. De cherrytomaat was een nieuwe speciale teelt, waar heel veel werk in zat op gebied van oogsten en verpakken. Alles ging in speciale kleine doosjes, wat ook nieuw was in de markt, en voor ons. Een uitdaging dus! De cherrytomaten waren toen de ‘smaaktomaatjes’. De markt bestond op dat moment uit ronde tomaten, vleestomaten en cherry tomaten. Van trostomaten had nog niemand gehoord….” Aldus van Vliet "Nu zijn we 28 jaar verder en hebben we er als CombiVliet 28 teeltjaren cherrytomaten op zitten. In hoogtijdagen teelden we op 18 ha cherrytomaten, wat voor die tijd heel veel was. We noemden ons bedrijf er zelfs naar, Van Vliet Cherrytomaten, en zo stonden we ook overal bekend. ‘O, zijn jullie van die cherrytomaatjes?’, is ons heel wat keer gevraagd. Sinds een paar jaar maakten de cherrytomaten geleidelijk aan plaats voor de zogenaamde snoeptomaatjes en andere vele soorten die er nu zijn. Het resultaat van de cherry’s stond hierdoor onder druk. De prijzen zakten. Ook wel logisch, want er werden geen nieuwe specifieke cherry-rassen meer ontwikkeld en eens is de top bereikt. Ook consumenten willen wel weer eens iets anders en eerlijk is eerlijk, er zijn erg veel vergelijkbare lekkere en lekkerdere tomaatjes bij gekomen de afgelopen jaren (vervangingsmarkt). Wij begonnen ’n paar jaar geleden met 1 tuin santa’s en geleidelijk is dat uitgebreid op alle onbelichte bedrijven vanaf december."

Tijdens een afscheidsbijeenkomst op locatie MaasVliet werd stilgestaan bij de laatste cherry’s met alle mensen die in de cherry’s hebben gewerkt in de geschiedenis van CombiVliet. Een lekkere taart was een mooie afsluiting van dit tijdperk van cherry’s.

CombiVliet heeft naast santa’s, in de belichte kassen; grove trostomaten, middengrove trostomaten en cocktailtomaten die ook aan de tros worden geoogst.


Reacties (1)

Martine van der Meer at 16.11.2018

Ronald, zelfs je nostalgische Van Vliet Cherrytomaten-shirt aangedaan voor de gelegenheid.... Leuk!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Oproep T&U gesloten

De oproep voor projectideeën van de topsectoren T&U en Agri & Food is op 15 mei gesloten. Er zijn in totaal 275 projectideeën ingediend.