De eerste autonomous greenhouse manager ter wereld

De eerste autonomous greenhouse manager ter wereld

Begin februari is Geert van der Wel begonnen in de rol van Autonomous Greenhouse Manager bij Blue Radix. Want de service Crop Controller heeft naast de slimme algoritmes die de kas aansturen, ook een menselijke ondersteunende kant. Lees meer over wat Geert voor klanten betekent en over zijn achtergrond. Zoals hij zelf zegt: "Ik bijna letterlijk geboren tussen de tomaten in De Lier, waar mijn ouders een tomatenkwekerij hadden."

Naam: Geert van der Wel
Thuis: Ik ben al 16 jaar getrouwd met Tessa en we hebben 2 kinderen. We wonen sinds 1998 in het bourgondische West-Brabant.
Jeugd: Ik ben bijna letterlijk geboren tussen de tomaten in De Lier, waar mijn ouders een tomatenkwekerij hadden.
Studie: In De Lier heb ik de Middelbare Tuinbouw school afgerond, daarnaast ook meerdere (tuinbouw) studies gevolgd.
Werkervaring: Vanaf mijn jeugd heb ik gewerkt in de tomatenkwekerij van mijn ouders. Na mijn studie ben ik samen met mijn compagnon, 10 jaar eigenaar geweest van Kwekerij Polderwel, waar wij tomaten teelden op een oppervlakte van 2,5 hectare. Vanwege de aanleg van de A4 (snelweg Antwerpen-Rotterdam), zijn we toen gestopt met dit bedrijf. Hierna heb ik 3 jaar gewerkt bij Plantenkwekerij Nuijten als bedrijfsleider, aangezien dit bedrijf stopte, ben ik terechtgekomen bij Nickerson-Zwaan in Made, dit werd later bekend onder de naam Hazera Seeds. De eerste 4 jaar ben ik daar werkzaam geweest op de afdeling Planning & Control, de laatste 5 jaar als Product Manager High Tech Tomatoes.

1.    Wat kun je voor telers betekenen als Autonomous Greenhouse Manager?  
"Blue Radix biedt autonoom telen aan als een service. Dus naast onze slimme algoritmes die de kas aansturen, heeft onze service Crop Controller ook een 'menselijke kant' en krijgen klanten dagelijkse ondersteuning van een off site Autonomous Greenhouse Manager (AGM). Dat wil zeggen dat ik als AGM continu over de schouder van de klant meekijk en ben ik voor hun het eerste aanspreekpunt. Ik begeleid klanten vanaf de start intensief met hun eerste stappen in de wereld van de algoritmes. Ze krijgen een uitgebreid onboarding programma waarin ze o.a. uitleg krijgen over de stappen naar autonoom telen, de werking van de algoritmes en de portal van Crop Controller. Verder monitor ik continu de aansturing van de kas en bespreek ik regelmatig de voortgang, onder andere aan de hand van rapportages. Door mijn werkervaring heb ik alle processen van zaad tot het eindproduct meegemaakt. Hierdoor kan ik als AGM, de klant goed ondersteunen, adviseren en hem helpen om zijn teeltstrategie te realiseren."

2.    Blue Radix, biedt autonoom telen aan als service, waarom is dit belangrijk?
"De teelt is de core business van elk glastuinbouwbedrijf. Om dit volledig over te laten aan autonome sturing, vergt veel vertrouwen van de klant. We beseffen heel goed dat autonoom telen nog vrij nieuw en innovatief is. Door een goede service te verlenen met ondersteuning van de AGM, kunnen we telers heel goed begeleiden in het werken met algoritmes. Van teelstrategie tot einde teelt. We hebben de ervaring dat klanten dan eerder eigen processen en eigen werkwijzen stap voor stap kunnen loslaten, omdat er altijd iemand is die het gehele proces monitort."

3.    Hoe ziet je dag eruit? Hoe monitor je wereldwijd kassen?
"Iedere dag open ik de portal van Crop Controller om te kijken hoe de algoritmes zich gedragen ten opzicht van de teeltstrategie van de verschillende klanten. Als er afwijkende zaken aan het licht komen, neem ik contact op met de teler. Als het iets technisch van aard is dan neem ik contact op met de productontwikkelaars van Blue Radix. Dat geldt ook voor feedback van klanten die ik ontvang voor verdere optimalisatie van Crop Controller."

4.    Wat vind je leuk aan je werk? En hoe kijk jij naar autonoom sturen van een kas?
"Het is fantastisch om te zien, dat er in de tuinbouwwereld continu gekeken wordt naar innovaties en dan specifiek naar autonoom telen. Toen ik zelf teler was, maakte ik op kleine schaal gebruik van sensoren en digitale tools. Ik kreeg toen weinig begeleiding over de werking en hoe ik alles moest interpreteren. Deze ervaring gebruik ik nu om onze klanten van goede informatie te kunnen voorzien om uiteindelijk optimaal autonoom te kunnen telen!"

Heb jij een vraag voor Geert of over autonoom telen?  
Stuur Blue Radix een berichtje, ze helpen je graag.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie