Dahliakwekers hebben haast door aankomende storm

20-09-2018    13:00   |    Goedemorgen

Dahliakweker Jelle van der Linden uit Hillegom oogst donderdag in alle haast de laatste dahlia’s van het land voordat de eerste najaarsstorm aankomend weekend losbarst. De herfst doet vrijdag zijn intrede. Het wordt een zeer onstuimige dag, waarbij de wind in de kustgebieden hard tot stormachtig wordt.

De bloemen moeten snel het land af voordat ze worden verwoest, want er is heel veel vraag naar de bloem.  De dahlia is de laatste jaren bezig met een stille opmars. Binnen de teelt vindt er een verschuiving plaats van tuinbloeier naar snijbloem. Een belangrijke reden daarvoor is de ontwikkeling van nieuwe soorten.Door veredeling zijn er tegenwoordig volop dahlia’s die veel langer doorbloeien in huis.

Alleen al dit jaar heeft branchevereniging KAVB meer dan 70 nieuwe dahlia’s geregistreerd. In kassen wordt tot eind oktober volop geoogst. In de tuin bloeien dahlia’s tot diep in het najaar. Nederland is de grootste dahliaproducent ter wereld met circa 340 hectare. De helft in de Bollenstreek gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Limburg. Via de Nederlandse veilingen worden jaarlijks zo’n 20 miljoen snijdahlia’s verhandeld. De belangrijkste afzetlanden zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Fotocredit: KAVB/VidiPhoto


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...