Controles en tiplijn tegen illegale vermeerdering

09-04-2019    08:36   |    Goedemorgen

Veredelaars van pot- en perkplanten, verenigd in Fleuroselect, zijn een nieuwe campagne begonnen tegen de illegale vermeerdering van wettelijk beschermde variëteiten. In het kader hiervan komen er steekproefsgewijze controles bij kwekers en is er een tiplijn ingesteld waar een verdachte activiteit kan gemeld worden.

Karol Pawlak, voorzitter van Fleuroselect en eigenaar/oprichter van Vitroflora: 'Veel stekmateriaal komt van variëteiten die wettelijk beschermd zijn door het kwekersrecht en waarover royalty’s betaald worden. Zonder deze royalty’s kunnen veredelaars de investeringen niet opbrengen voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, met als gevolg dat er geen innovaties op de markt komen', legt Pawlak uit. 'Het is mogelijk om jonge planten te toppen en die stekjes te laten bewortelen, en zo extra planten te produceren. Dat is illegaal tenzij het met toestemming van de veredelaar/producent gebeurt en de royalty’s betaald worden. Het is in het belang van de gehele productie- en distributieketen dat er alleen planten op de markt komen waarvoor royalty’s betaald zijn. De eindconsument heeft het recht om planten te kunnen kopen die op een legale wijze zijn geproduceerd. Kwekers die intellectueel eigendom respecteren, verwelkomen de campagne omdat die oneerlijke concurrentie bestrijdt. Verder zijn er informatieactiviteiten gepland om de bewustwording bij distributeurs en handelaren te vergroten.'

Willekeurige controles bij kwekers

Als onderdeel van deze campagne zal Royalty Administration International (RAI) kwekers bezoeken om te controleren of het aantal volgroeide planten overeenkomt met het aantal geleverde stekken. Elk jaar wordt een aantal willekeurig geselecteerde kwekers bezocht.

Klokkenluiders-tiplijn
Er is een tiplijn voor klokkenluiders in het leven geroepen waar mensen vermeende illegale vermeerdering kunnen melden. Deze tiplijn staat open voor iedereen die werkzaam is in de productie en distributie van planten. Verdenkingen van illegale vermeerdering kunnen op drie manieren gemeld worden:
1. Door de speciale tiplijn te bellen: (0031)(0)85-0645251.
2. Door een e-mail te sturen naar tips@spam-protectfleuroselect.com.
3. Door het speciale formulier op de Fleuroselect-website in te vullen.

Inspectie
Elke binnenkomende tip wordt anoniem behandeld volgens een speciale procedure. De tips worden gescreend en vervolgens doorgegeven aan RAI. Die bezoekt het gerapporteerde bedrijf in het kader van de reguliere campagne; er wordt dus niet onthuld dat de inspectie het gevolg is van een tip. Als uit de inspectie blijkt dat het gerapporteerde bedrijf zich inderdaad aan illegale vermeerdering schuldig heeft gemaakt, volgt er een naheffing voor de royalty's plus een boete. De tipgever krijgt bericht dat er een bezoek is afgelegd, maar het is niet de bedoeling om de uitslag van het bezoek te melden. 

Fleuroselect en legale vermeerdering
Fleuroselect treedt op namens haar leden: veredelaars en producenten van jonge planten. Deze bedrijven verkopen uitgangsmateriaal als onbeworteld of beworteld stek aan kwekers, die dit vervolgens opkweekt tot planten die verkocht kunnen worden in bijvoorbeeld tuincentra, doe-het-zelfzaken, en op markten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vlog: Verbeteringen NOW 29-05-2020    10:57
Partijen luiden noodklok over CO2 29-05-2020    10:53
Glastuinbouw Nederland zoekt nieuwe vloggers 29-05-2020    10:48
Droogte houdt aan, nog geen problemen tuinbouw 29-05-2020    10:45
Alert op trips in teelt komkommer hogedraad 29-05-2020    10:39
Video: Strenge hygiëne 29-05-2020    10:33
Instagram: All Climate kas 29-05-2020    10:28
Instagram: Kleurrijk 29-05-2020    10:25
Uitbreiding etiket BotaniGard WP 29-05-2020    10:25
Video: Nestje in de kas 29-05-2020    10:22
  Ga naar het nieuwsarchief