CO2 via NAVO-pijpleiding in onderzoek

12-01-2018    08:53   |    Ellis Langen

Kunstmestfabriek Chemelot OCI Nitrogen (Geleen) doet op verzoek van de provincie Limburg een haalbaarheidsstudie naar de levering van CO2 via de ondergrondse NAVO-pijpleiding GG10 naar glastelers in Limburg. Deze leiding loopt van Noorbeek in het zuiden van Limburg naar Arcen in het noorden van Limburg. Dit meldt De Limburger in een bericht.

Pieter Wijnen met kassen in Californië (Grubbenvorst) is blij dat het oude plan weer uit de kast is gehaald, zo valt te lezen. Een studie in 2013 wees uit dat CO2-transport via de pijplijn niet haalbaar was. Het strandde toen onder andere omdat het voor de kunstmestfabriek destijds 'prijstechnisch' niet interessant was. Sinds 2013 is er echter wel wat veranderd. Wijnen: "Het duurzaamheidsvraagstuk staat nu veel hoger op de agenda." De teler benoemt daarbij het Klimaatakkoord in Parijs en het feit dat de glastuinbouw in 2015 helemaal klimaatneutraal moet zijn. De glasgroenteteler gaat steeds meer over op aardwarmte en daardoor draaien er minder wkk's en dus loopt voor hem het CO2-tekort op. Een pijpleiding die CO2 brengt zou hij dus wel toejuichen. Nu komen er dagelijks drie tot vier vrachtwagens vol CO2 aanrijden in het glastuinbouwgebied Californië. Dit transport over de weg is relatief duur en ook belastend voor het milieu. 

Wat gaat het kosten?
Kunstmestfabriek OCI Nitrogen in Geleen zou de leverancier zijn van de CO2 aan de Limburgse glastelers in onder andere Californië. OCI Nitrogen verwacht over enkele maanden de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. In het onderzoek staan vragen centraal als: is de oude pijpleiding nog geschikt voor transport voor CO2 naar de kassen, wat gaat het initiatief kosten en wie betaalt dat? De Limburgse telers zouden er blij mee zijn; ze zijn dan verzekerd van een stabiele en relatief goedkope aanvoer van CO2.

OCI Nitrogen staat er open voor om CO2 te gaan leveren. In 2015 wil het chemiecomplex niet alleen het meest innovatieve, maar tevens duurzaamste chemiecomplex van Europa zijn. Bij de productie van kunstmest komt veel CO2 vrij. Als de fabriek de CO2 kwijt kan aan tuinders krijgt zij er een manier bij om haar klimaatdoelstellingen te halen, aldus het bericht in de Limburger.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...