Citrusvruchtjes van Citrina eetbaar

09-03-2017    12:37   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Citrina, het bedrijf dat in Portugal citrusplanten kweekt en verkoopkantoor in De Kwakel heeft, heeft het label MPS-Fruit & Vegetables Vita Certa behaald. Hierdoor kunnen de citrusvruchtjes van de kuipplanten gegeten worden. Het bedrijf kreeg woensdag het label van MPS uitgereikt op de Seasonal Trade Fair van Royal FloraHolland in Naaldwijk.

Met MPS-A met dagregistratie , GLOBALG.A.P. en een A-score in de Betrouwbaarheidsindex door onder andere onafhankelijke monsternames, is Citrina helemaal toegerust om veilig te leveren aan de consument, aldus MPS.

Jack Poot, salesmanager bij Citrina in De Kwakel, vindt de onafhankelijke monsternames erg belangrijk. “Ze zeggen ons welke werkzame stoffen er in de planten zitten. Niet onbelangrijk want de citrusplant (o.a. citroen, calamondin en kumquat) staat intussen in veel keukens in Europa. En ze mogen gegeten worden.”Volgens Poot is op de kwekerij in Portugalde laatste jaren hard gewerkt om het certificaat te behalen. "Het team is dagelijks bezig met de dagregistraties en het verfijnen van het produceren van citrusplanten", aldus Poot.Gerrit Jan Vreugdenhil, manager van MPS-Fruit & Vegetables geeft aan dat MPS-Fruit & Vegetables is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van grootwinkelbedrijven en detailhandel ten aanzien van veilige, schone en duurzaam geteelde producten. "Vita Certa wordt toegekend aan bedrijven die op alle thema's de hoogste score behalen.”Marc de Baan, productmanager balkon- en terrasplanten van Royal FloraHolland, ziet met genoegen deze ontwikkeling van certificering voor deze productgroep een vlucht nemen. "wij vinden ook dat, in lijn met wat de EU verplicht heeft gesteld, eetbare producten gecertificeerd moeten zijn alvorens ze in de schappen van tuincentra en supermarkten terechtkomen.”Bij aanvoer van eetbare producten moet worden aangegeven welke delen eetbaar zijn of worden. Er geldt een etiketteringsplicht, afhankelijk van hoe het product wordt aangeboden. Producten die vanzelfsprekend eetbaar zijn (bv. plukfruit), mogen alleen als 'eetbaar' worden verkocht en moeten voldoen aan de hiervoor geldende producteisen. Baan: "Al met al juichen wij deze ontwikkeling toe en het is natuurlijk erg leuk dat precies deze citrusboompjes de tuinplant van de maand zijn."”

Fotobijschrift:  MPS-Fruit & Vegetables manager Gerrit Jan Vreugdenhil (links), salesmanager Jack Poot van Citrina (midden) en Marc de Baan, productmanager Royal FloraHolland (rechts).


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Limburg Agrofood viert verjaardag

LimburgAgrofood – het programma dat in februari 2018 is gestart om de sector agrofood in Limburg te helpen groeien en innoveren – is 1 jaar...