Brexit-deal kapot gestemd in parlement

16-01-2019    09:52   |    Goedemorgen

Met de grootste nederlaag uit de geschiedenis is gisteren de deal van Theresa May gesneuveld op de vloer van het Britse parlement. Het plan kreeg 202 stemmen voor en 432 stemmen tegen, waardoor er geen spaander van heel blijft.

Aangezien een Harde Brexit -zonder deal- de 'default option' is van Artikel 50, is de kans op een Brexit zonder enige deal weer groter geworden. Dat is simpelweg wat er gebeurt op 31 maart, als er geen andere plannen goedgekeurd worden. Nu zijn er nog best een aantal opties over en die worden door de New York Times in een handige tijdslijn gezet. Er zijn zelfs steeds meer stemmen die opgaan om de Brexit volledig te cancellen. Volgens Goldman Sachs is de kans op wanorde door een no-deal Brexit nu juist kleiner geworden. Dat is fijn nieuws.

Het eerste op de agenda is de motie van wantrouwen die Theresa May vandaag tegemoet ziet. Logisch, na zo'n historische nederlaag. Minder logisch is het dat ze deze motie van wantrouwen zeer waarschijnlijk gaat overleven. Dat komt omdat de afkeer van de EU bij teveel parlementsleden groter is dan hun gebrek aan vertrouwen in May.

Mocht May de motie van wantrouwen overleven, dan heeft ze tot vrijdag om met een nieuw plan te komen. Dat zal knap lastig zijn. Sommige mensen krijgen het voor vrijdag niet eens voor elkaar om te besluiten wat ze dat weekend willen gaan doen, laat staan dat je met een plan op de proppen moet komen voor de Brexit.

Aangezien Groot-Brittannië zeer belangrijk is voor de export van onze food&flower-sector, hangt er veel af van in welke vorm de Brexit plaats vindt. Versproducten, lange rijen bij de douane en complexe invoerregels combineren over het algemeen niet goed. LTO Nederland en GroentenFruit Huis hebben vandaag dan ook hun visie op de huidige stand van zaken gepubliceerd.

Wordt vervolgd...

Foto: Kuhlmann / MSC


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws