Blog: 'Zelf stoppen of gestopt worden...'

11-12-2017    09:13   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. De wereldeconomie groeit maar deze groei is wel heel erg onevenredig verdeeld. Er is ook allerlei discussie over belastingparadijzen, multinationals die geen belasting betalen en recent ook nog de dividendbelasting. Uit onderzoek blijkt echter dat van die 1,4 miljard er ruim 1 miljard in Amerikaanse handen is en zij kunnen de in Nederland betaalde dividendbelasting in de USA weer aftrekken. Uiteindelijk is dus de Amerikaanse fiscus de lachende derde.
Laatst vroeg mij iemand, die economie moet steeds maar groeien, maar wanneer zou die economie nu eens volwassen worden. Ik moest aan deze vraag denken toen ik de uitzending van Tegenlicht (26 november 2017) over de donuteconomie bekeek. Altijd maar meer groei en meer geld verdienen, maar onze westerse economie groeit omdat wij Moeder Aarde helemaal leegplunderen. Deze groei is niet oneindig, ergens stopt het een keer.

Zelf stoppen of gestopt worden, deze vraag komt in hoog tempo op ons af.

Uiteindelijk is dat datgene wat wij als mensheid belangrijk vinden zoals, vriendschap, geborgenheid, erkenning, gezondheid, NIET met geld te koop.

Als je naar de processen in de keten kijkt wordt er een enorme druk gezet vanuit de bovenliggende partijen op de producent. Of je nu in China spijkerbroeken maakt of in Nederland groenten en fruit produceert, het is altijd de laatste schakel die het gelach moet betalen (meer kwaliteit voor minder geld). Als ik in ons kleine landje al zie hoeveel retailers er in de Quote 500 staan, dan krijg ik een toch een beetje jeuk. Ik gun ieder het zijne maar wel met een beetje gevoel voor verhoudingen. In de top 100 staan 17 food gerelateerde bedrijven met meer dan 360 miljoen vermogen en in de familie top 50 staan 12 foodfamilies met meer dan 200 miljoen vermogen vermeld. Over de Amerikaanse verhoudingen nog maar te zwijgen.

Naast deze ontwikkeling zie je ook in onze westerse economie dat mensen die eenvoudig lopende bandwerk (flexkrachten) doen het risico lopen uitgebuit te worden, kijk maar naar de pakketbezorgers, de maaltijdbezorgers, de orderpikkers bij Amazon, zij zijn de klos terwijl de aandeelhouders van dit soort bedrijven vaak echt goed in de slappe was zitten.

Ik heb toch het ernstige gevoel dat er iets in ons westerse systeem NIET klopt.

De natuur zal wel overleven maar of wij met ons economisch systeem overleven is zeer de vraag.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...