Blog: Weken vol heuglijk nieuws

05-12-2018    08:30   |    Goedemorgen

Een weblog van Joost van Veen. Hij is founding partner & food strategist bij Vision Kitchen - Design Thinkers for Food en monitort al vele jaren de mondiale ontwikkelingen op het gebied van food, socio-demografie en retail. Joost van Veen schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Wow wat hebben we de afgelopen weken een goed nieuws om onze oren gekregen. Allereerst het nieuws dat Nederlanders minder vlees zijn gaan eten, daarna dat er een lichte stijging in de groenteconsumptie waar te nemen zou zijn en als klap op de vuurpijl dat de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen € 10 miljoen in gaan zetten voor de uitvoering van het ‘Nationaal Preventieakkoord’.

Allereerst die afname in de vlees consumptie. Te gek en de hoogste tijd! Ik vind het, ondanks dat ik niet vies ben van een goed stukje vlees op zijn tijd, sowieso een raar fenomeen dat er extreem veel plantaardig, eiwitrijk voedsel wordt geproduceerd wat we daarna aan dieren voeren wat vervolgens, na heel veel mest en bijkomende gassen te hebben geproduceerd , voor ons weer eiwitrijk voedsel op moet leveren. Anno 2018 zijn er genoeg prima alternatieven om dit hele proces in te korten en de koe, kip of varken uit de ‘equation’ te halen. Al helemaal als je ziet wat voor een bedroevend slechte vleesproducten er over het algemeen mee gemaakt worden.

Dan het tweede nieuws. Ik zag in verschillende social media posts dat Nederlanders per persoon per dag 3 gram meer groenten zouden zijn gaan eten. Wow! 3 gram. Het duurde even voordat dit bericht goed tot me door drong maar ik ben snel mijn eigen keuken ingedoken op zoek naar een groente van 3 gram. Mijn euforie was helaas maar van korte duur toen ik er achter kwam hoeveel 3 gram groente eigenlijk is. Ik kwam uiteindelijk op het equivalent van.. tromgeroffel….. een kwart cherry tomaat! Ik ben enorm benieuwd of we deze ontwikkeling volgend jaar ook al terug zullen zien in de gezondheidscijfers.

Mijn hoop is er nu volledig op gevestigd dat de topsectoren slim om zullen gaan met die beschikbare 10 miljoen euro. Ik hoop in ieder geval dat het, al is het maar voor een klein gedeelte, ingezet zal worden voor de realisatie van andere ‘middelen’ dan degene waarmee die drie gram groei is gerealiseerd. Ik zou mezelf via deze weg dan ook dolgraag willen aanmelden voor ‘het comité’ dat gaat over voor de allocatie van deze budgetten. Al is het alleen maar om de volgende keer niet meer vanaf de zijlijn commentaar te hoeven geven.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...