Blog: Visie? Strategie? Nu even niet

Blog: Visie? Strategie? Nu even niet

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Natuurlijk heeft u een strategie en visie voor uw bedrijf. Daar baseert u doorgaans uw keuzes op. Maar in hoeverre kunt u nog bezig zijn met uw strategie als er sprake is van een crisis? Moet die strategie dan niet even de ijskast in om ruimte te maken voor 'gewoon' pragmatisch handelen en doen?

Uw verantwoordelijkheid nemen…
De coronacrisis teistert nog altijd ons land. De besmettingen lopen op en een volledige lockdown ligt op de loer. U zet alle zeilen bij om uw verantwoordelijkheid te nemen. Uw verantwoordelijk om de kans op besmetting op uw werkvloer zo klein mogelijk te maken. U spreekt uw medewerkers erop aan dat ze niet te dicht bij elkaar moeten zitten in de kantine of maakt dit zelfs onmogelijk. U zorgt voor coronaproof woon-werkverkeer, voldoende beschermende kleding en eenrichtingsroutes in uw bedrijf. Al uw medewerkers weten exact wat de huisregels zijn ten opzichte van de coronacrisis en zien het belang en de consequenties daarvan in. U laat zich niet uit het veld slaan door oplopende verzuimmeldingen door verkoudheidsklachten of thuisquarantaine van uw medewerkers, maar regelt sneltesten. In plaats van dat u zich druk maakt over de terugkeer van uw arbeidsmigranten na de kerstdagen, heeft u al speciale quarantaineruimtes gehuurd of andere afspraken gemaakt.

…en leiderschap tonen
Met het nemen van deze verantwoordelijkheid, neemt u ook de leiding. En dat is ook wat er zeker in tijden van crisis van u wordt verwacht. U moet nu handelen op de situatie en de maatregelen van de overheid. Aan het eind van de dag is uw leiderschap namelijk bepalend! Daar moet de visie en strategie van uw bedrijf maar even voor wijken. Maar onderschat ook niet de verantwoordelijkheid die uw medewerkers hebben om uw bedrijf draaiende te houden. Stimuleer die verantwoordelijkheid door heldere regels te stellen en deze vooral ook te handhaven.

Geen zorgen maken, maar handelen
U zorgen maken, helpt niet. Handelen wel. Door leiderschap te tonen, komt u elke crisis te boven. En wat nu met uw visie en strategie? Moeten die de ijskast in? Niet bepaald. Uw visie kan namelijk ook zijn dat er in tijden van crisis en veranderingen een andere strategie en manier van leidinggeven nodig zijn.


Bron: Eric Flinterman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie