Blog: 'Typisch Hollands...'

18-12-2017    09:33   |    Thijs Jasperse

Een blog van Thijs Jasperse, directeur en partner van Florpartners. Deze blog wordt ook op de website van Florpartners gepubliceerd.

Wat is er nu typisch ‘Hollands’ aan de Nederlandse tuinbouw? Natuurlijk scoren we internationaal goed met onze tulpen. De Chinezen combineren hun bezoek aan de Keukenhof met vele selfies tussen de tulpenvelden. Bij iets meer interesse komen deze Chinese toeristen ook bij de individuele tuinbouwbedrijven. De Chinese tuinbouw business weet ons ook goed te vinden. Inclusief de Chinese student. Uit het raam kijkend zie ik een aantal Chinese studenten door de sneeuw naar het World Horti Center fietsen...

Waarom scoren we nu zo goed als Nederlandse tuinbouw? Is dat alleen het product? Is dat het innovatievermogen van de veredelaars? Of het feit dat het Nederlandse onderzoek kort op bedrijfsleven en het onderwijs staat? Of is het de Nederlandse methodiek van ‘samen als gespecialiseerde bedrijven verder willen komen’? Een proces waarbij men relatief open met elkaar omgaat. En dat men redeneert vanuit gezamenlijke kansen in de markt. Niet alleen de koek verdelen, maar vooral groter maken.

Op het laatst gehouden Westland Event zie je die Nederlandse (Dutch) Methode van samenkomen en samenwerken in de praktijk gebeuren. In het licht van het thema ‘Internationaliseren’ komen ruim 700 deelnemers vanuit de hele keten bij elkaar. Presentaties van ondernemers die kansen in de markt zagen en deze ook grijpen. Van dromen en durven naar doen, het concreet realiseren van die droom, het integraal aanvliegen van die droom. Dit samen met collega-bedrijven uit de sector. Elkaar aanvullend, elkaar aanscherpend en ondersteunend om dat gezamenlijke doel ook te behalen.

Het mooie is dat tijdens het Westland Event de ‘Young Executive’-deelnemer Wouter van den Bosch een elevator pitch hield over ‘Grow-Arc’. Een platform waar alle hard- en software online komt zodat dit samen een mooi tuinbouwproduct wordt. Typerender kun je deze ‘Dutch Method’ niet samenvatten. Een Hollandse methode met 5 S’-en: Samen, Synergie, Support, Specialized, en Surprising innovatief. Samen sterk! Én veel positieve energie. Dat kunnen mooie tijden worden. Ga je toch anders aankijken tegen ons werk als Florpartners.


Reacties (2)

Adrie Huisman at 20.12.2017

Deze week bij de Haagsche kunstkring Denneweg 64 is mijn kunstbijdrage over tuinbouw te zien en te beleven in de expo met als thema crossover.
Zondag vanaf 3 uur maak ik verse tomatensap en vertel mijn visie over urban pharming (city fruitful initiatief nemer) en productietuinbouw. Hoe vanuit Kunst denken meer simbiose tot stand kan komen. Joep van Lieshout ziet mij als scharnier tussen stad en platteland. In de expo vermaarde chrysanten rassen van Deliflor. De kunde van Zentoo. Tomatenrassen van Rijkzwaan. Verhalen van toptomatenadviseurs. Bloemen zijn in het beste porselein gezet waar ik bloemmotieven in Delftsblauw in China heb geschilderd. Schaal met paprikavormen in porselein beschilderd.

Louis at 26.12.2017

Terecht Adrie - ook met kunst als gezamenlijk item in een netwerk - wordt niet voor bij gegaan aan de tuinbouw - dank daar voor!

Huidige (kerst-)dagen zijn er weer vele borrels, diners - "uitbuik-sessie's" besteed aan kennisuitwisseling binnen of over tuinbouw.
Ook dat is kenmerkend voor Dutch Method van 'onze' tuinbouw - netwerken van vrienden, kennissen, familie, gezamenlijke items als kunst etc. - die zorgen voor allianties, kennis-uitwisseling, samenwerkingen en/of (gezamenlijke) bedrijfscontinuïteit #onderneming2026
Tuinbouw zit bij velen van ons 'in de genen' :)

Prettige kerstdagen, gezellige jaarwisseling en alle goeds/gezondheid voor 2018!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...