Blog: Teeltwisseling

03-12-2018    09:06   |    Goedemorgen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Wat een opluchting is het altijd weer. Als de teeltwisseling achter de rug is. De kas is weer schoon. De jonge planten staan weer lekker te groeien. En zeker als het zonnetje schijnt is zo’n net gestarte teelt weer een feest om naar te kijken, tóch? Daar kun je weer een hele tijd mee vooruit! 

De jeugd van tegenwoordig
In een discussie met een aantal directieleden van verschillende bedrijven kwamen we te spreken over de “jongelui van tegenwoordig”. Het feit dat deze term gebruikt werd was al een vraagstuk op zich. Want het illustreert een zekere mate van onbegrip of zelfs gebrek aan acceptatie.
Samen kwamen we wel tot de conclusie dat de jongere generatie een ander arbeidsethos heeft dan de oudere generatie. Het werk moet bijvoorbeeld vooral “leuk” zijn. Het moet spannend zijn en moet veel uitdagingen bieden. En vooral geen dagelijkse sleur!
Kek werk bij een kekke werkgever, om in hun termen te blijven. Of is deze uitdrukking ook al uit de mode? 
“Met onze manier van werken kunnen wij dat zeker niet bieden…” was een van de reacties in de discussie. 

Job-rotation
Maar waarom niet? Wat houd je tegen om óók in onze bedrijven het werk spannend, uitdagend, boeiend en leuk te houden? 
Ook in onze bedrijven heb je mogelijkheden om dát te bieden wat jonge werknemers graag willen zien. 
Ik mocht in het verleden werken voor een Scandinavisch toeleveringsbedrijf. Het Scandinavische businessmodel gaat uit van frequente job-rotation. Elke twee jaar was er een nieuwe uitdaging. Een uitbreiding van de functie of een functiewisseling.   
Dat begint met talentverkenning. Wéét wat jouw mensen in hun mars hebben. Want daarmee heb je ook zicht op hun doorgroeimogelijkheden en benutting van hun talenten. 
En daarna: bekijk om de twee jaar of jouw medewerker een andere functie zou kunnen gaan bekleden. Dat kan een promotie zijn. Of een extra taak.  Maar denk bijvoorbeeld óók aan een horizontale job-rotation. Plaats een medewerker in eenzelfde functie in een andere afdeling. Of een andere locatie. 
Je bereikt daarmee dat niemand inslaapt, wegkwijnt of ontevreden blijft rondlopen. 

De parallel
Bekijk het eens vanuit het perspectief van je medewerker. Elke keer als hij opnieuw wordt uitgedaagd start hij weer met positief en fris enthousiasme. Zijn talenten worden opnieuw aangesproken. Het is weer leuk! Dat is wat “de jeugd” wil.
Vergelijk dát maar eens met je frisse start na de teeltwisseling. Dan begrijp je helemaal hoe het werkt! 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...