Blog: 'Schaarste is basis voor succes'

13-12-2017    08:59   |    Eric Flinterman

Een weblog van Eric Flinterman, sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Na Amerika is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Hoe kan één van de kleinste landen ter wereld zo groot zijn op agrarisch gebied? We hebben de hoogste grondprijs, de arbeidskosten behoren tot de hoogste van de wereld, dus hoe krijgen we dat eigenlijk voor elkaar? Schaarste dwingt tot topprestaties. Als arbeid duur is, dan moet je wel efficiënt werken en veel waarde toevoegen. Als grond duur en moeilijk te verkrijgen is, dan moet je wel het maximale uit elke vierkante meter halen om iets te verdienen.

Schaarste door regelgeving
In sommige gevallen zorgt de overheid voor schaarste door de wetgeving op het gebied van bestemmingsplannen en milieuwetgeving. Zo is glastuinbouw alleen toegestaan in aangewezen gebieden met hoge eisen op het gebied van milieu. En aan huisvesting van uw personeel worden ook steeds hogere eisen gesteld.

Regie op schaarste
Er zijn dus veel externe factoren die schaarste creëren. Maar als schaarste succes betekent, waarom zorgen we zelf dan niet voor schaarste? Produceren we liever zoveel dat het niets meer opbrengt? Voor het merendeel van onze producten doen we dat nog steeds. Ondanks de schaarste aan grond, hoge arbeidskosten en strenge milieuwetgeving, zijn we steeds in staat geweest onze kostprijs laag te houden. Door meer en efficiënter te produceren. Zo houden we de prijsdruk zelf in stand!

Wordt het niet eens tijd dat we zelf de regie pakken en schaarste gaan creëren door niet méér te produceren dan er voor een goede prijs verkocht kan worden? Door niet meer ontevreden te zijn als je tekort hebt? Ik hoor nog veel te vaak: “Volgend jaar moet ik meer gaan telen, want ik had tekort dit jaar.” Zo zei er een plantenkweker tegen mij dat hij een probleem had met z’n afnemer. De prijs was te hoog en moest naar beneden. Na een paar dagen stress ging hij met z’n afnemer in gesprek en vroeg wat er precies aan de hand was. De afnemer zei dat hij niet de aantallen kon verkopen die hij kreeg aangeboden. Waarop de plantenkweker zei: “Oké, dan krijg je minder planten, maar wel voor dezelfde prijs.” En zo geschiedde! 

Schaarste als strategie. Ik hoop dat ik u iets heb gegeven om eens over na te denken tijdens de komende feestdagen, in een tijd die zich kenmerkt door overvloed.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...