Blog: Reflectie

27-11-2019    09:22   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

re·flec·tie (de; v; meervoud: reflecties)
1. weerkaatsing 2. overweging, bespiegeling.

Wie in het woordenboek het woord “reflectie” opzoekt krijgt bovenstaande uitleg. “Weerkaatsing” in de zin van: terugzien wat er is gebeurd. “Overweging” als in nadenken over zaken of gebeurtenissen om daarover een beslissing te kunnen nemen. En “bespiegeling” is eigenlijk kijken op afstand om het grote geheel te kunnen overzien. Helicopterview noemen we dat ook wel eens.

Tijd nemen
Meestal worden we meegesleurd in de hectiek die ons werk met zich meebrengt. De dagelijkse beslissingen die moeten worden genomen, problemen die moeten worden opgelost, werk wat moet worden verricht en waar nét handen voor tekort komen…. Je kent dat wel. Tijd om eens stil te staan waar je nu eigenlijk mee bezig bent is er zelden of nooit.

En tóch is tijd nemen voor reflectie een cruciaal onderdeel van (persoonlijk) ondernemerschap.

Basis voor essentiële beslissingen
Tijd nemen voor reflectie is even belangrijk, of misschien nog wel belangrijker voor succes voor het bedrijf dan zorgen dat de dagelijkse gang van zaken goed verloopt

Want reflecteren betekent dat je tijd neemt om rustig te evalueren en cruciale vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld: “doen we de goede dingen? Waar liggen kansen voor onze onderneming? Hoe kan ik mijn organisatie veranderen zodat die beter gaat functioneren? Wie zijn de groeibriljanten in mijn organisatie en hoe ga ik hen binden en inzetten?”

Hierboven noemde ik niet voor niets ook “persoonlijk ondernemerschap”. Want je mag je zelf ook beschouwen als de ondernemer van jezelf. Wat voor het bedrijf geldt, geldt ook voor jou. Want jij mag je ook zélf afvragen: “Doe ik de goede dingen waar ik energie van krijg? Wat kan ik zelf doen om gelukkiger te worden? Hoe kan ik werk delegeren zodat ik méér tijd krijg voor mijn onderneming? Hoe ga ik meer balans brengen tussen zaak en privé?”    

Neem reflectietijd
Blokkeer met regelmaat eens een halve dag om te reflecteren. Het komt jezelf én de onderneming ten goede.

Succes!
 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Tegenspraak op het werk

Niemand vindt het leuk om te horen wat er fout gaat. En zeker niet als je leidinggevende bent. Maar wie niet...

Instagram: Punki Lune

Joyce Lansbergen toont op Instagram vol trots de Punki Lune. De gerbera maakt deel uit van het nieuwe...