Blog: Polen zuiplappen en Roemenen dieven?

14-02-2022    10:37   |    Vincent Jansen

Goedemorgen verwelkomt vandaag een nieuwe blogger. Vincent Jansen is regiomanager Noord-Holland bij uitzendorganisatie NL Jobs. Vincent gaat op regelmatige basis exclusieve blogs voor Goedemorgen schrijven. Vandaag zijn eerste bijdrage.

Polen zijn zuiplappen en Roemenen zijn dieven. Dat was althans de algemene opvatting voordat ik kwam werken bij NL Jobs, inmiddels alweer een jaar of vier geleden. Ik begreep wel waar het vandaan kwam. Als ik iets over Polen las in de krant, ging het meestal over verkeersongelukken als gevolg van alcohol. Over Roemenen was het beeld al niet veel beter. Dit werd zelfs bevestigd door de politie, nadat er bij mij thuis was ingebroken en spullen waren ontvreemd. ‘Waarschijnlijk het werk van Roemenen’, zei de agent ernstig. ‘Er zijn namelijk een aantal bendes actief in de omgeving. Die komen speciaal naar Nederland daarvoor. Uw TV staat waarschijnlijk over een paar dagen bij hen in huis.’ Als ik niet al vooroordelen had, dan had ik die nu zeker…

Maar hoe anders is dat nu? Bij NL Jobs bemiddelen we werk in de glastuinbouw, speciaal voor arbeidsmigranten. Alleen in de regio Noord-Holland, waar ik verantwoordelijk ben, werken er al zo’n 1100. Overigens bestaat ons bestand niet alleen maar uit Polen en Roemenen, maar ook uit Letten, Moldaviërs, Oekraïners, Hongaren en Kroaten. Stuk voor stuk allemaal keiharde werkers, die letterlijk huis en haard hebben verlaten. Deze mensen gaan niet op rooftocht, maar helpen de Nederlandse economie draaiende houden en sturen hun hard verdiende centen naar hun achtergebleven familie, om ze daar een beter bestaan te geven.

Vandaag de dag ben ik dan ook voorvechter van het verbeteren van de reputatie van arbeidsmigranten. Nederland kan niet meer zonder, dus het wordt tijd dat we ons wat meer in hen gaan verdiepen en ze beter gaan begrijpen. De komende tijd kunt u leuke verhalen en anekdotes van mij verwachten hierover. Want ongetwijfeld moet ook u soms op verjaardagsfeestjes het imago van uw hardwerkende arbeidsmigranten verdedigen. Het zou dan een eer zijn als u diegene ’s een van mijn blogs laat lezen…


Reacties (5)

Thomas at 14.02.2022

Heb mezelf hier ook schuldig aan gemaakt in het verleden. Goed dat er positieve aandacht besteedt wordt aan het feit dat iedereen een verhaal heeft, een vader, een moeder, echtgenoot en kinderen wellicht. Kortom een mens!

Martine van der Meer at 14.02.2022

Wij Nederlanders hebben een talent in vooroordelen roepen…. Hoe meer we dit doen hoe beter we erin worden. Alles over 1 kam en met oogkleppen door het leven.
Jammer dat we geen talenten ontwikkelen die een meerwaarde voor de mensheid zijn…. Want deze arbeidsmigranten helpen ons met doen wat er gedaan niet worden en betalen gewoon hun belastingen om onze systemen in leven te houden,

Mitchell at 16.02.2022

Ik ondersteun je bericht. Laten we starten met de jeugd meer inzicht te geven hoe het nu/tegenwoordig werkelijk in elkaar zit. Zij staan hier (nog) open voor. Wie weet!

Linda at 23.02.2022

Goed om te lezen dat deze hardwerkende mensen eens van een positieve kant worden belicht! Ik kijk uit naar je volgende blogs :-)

Jeroen at 23.02.2022

Polen zijn zuiplappen, Roemenen zijn dieven en Nederlanders zijn altijd onbevooroordeeld. Allemaal uitspraken die maar eens vanuit een ander perspectief bekeken zouden moeten worden. Goed geschreven!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws