Blog: Ongeschikt voor arbeid in de toekomst

04-09-2019    10:40   |    Jolanda Rosloot

Een weblog van Jolanda Rosloot. Zij is opleidingsmanager bij kasgroeit.nl. Jolanda Rosloot schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

‘Als je stopt met leren ben je in de toekomst wellicht arbeidsongeschikt, je bent niet in staat om het werk wat zich dan aandient op te pakken, je staat aan de kant.’ Dit zijn de woorden van Joseph Kessels Hoogleraar-emeritus Human Resources Development , die ik laatst in een video bevlogen zag vertellen over een leven lang leren.

Wat mij het meest aansprak in de video was de ernst waarmee hij sprak over de invloed op de eigen toekomst als je niet aan de slag gaat met leren. In de gesprekken die ik voer zie ik dit regelmatig terug, op een gegeven moment stopt iemand met zich verder te ontwikkelen, ze staan stil, het werk verandert en het lukt niet meer om mee te bewegen. Als je dan ook nog bedenkt dat veel vacatures lastig zijn in te vullen en je een duidelijk gat ziet tussen de beschikbare kandidaten en de inhoud van de vacatures op dit moment, dan is dit zorgelijk.

In de video gaat Kessels in op hoe je leren kunt stimuleren tijdens het werk, wat hierin belangrijk is, hoe je een leercultuur ontwikkelt en wat de invloed van leidinggevende is op leren etc. Er zaten heel veel praktische tips in de video waarvan ik er een paar met jullie wil delen.

Een van zijn tips die ik jullie niet wil onthouden is dat autonomie ontzettend belangrijk is om leren succesvol te laten zijn. Als een persoon verantwoordelijkheid krijgt en invloed heeft op de kwaliteit van zijn werk, dan gaat hij aan de slag om dingen uit te zoeken en na te vragen bij collega’s. Om te leren moet iemand dus zelf op zoek naar antwoorden. Hieruit kun je concluderen dat je niet alles hoeft aan te reiken als je iemand wil laten leren, maar vragen kunt stellen, zoals: waar zie jij verbeterpunten binnen het bedrijf? Hoe zouden we dat kunnen aanpakken? Geef de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem aan de persoon die het aandraagt. Hou als je als leidinggevende op de achtergrond, schrijf niet voor maar coach en begeleidt.

Een mooie tip vond ik ook over het leren van collega’s. In plaats van iemand aan te wijzen die de nieuwe medewerker gaat begeleiden, laat de medewerker zelf iemand uitkiezen die hem de komende tijd gaat begeleiden bij het leren van nieuwe taken. Vaak weet iemand zelf wel welke kennis er nodig is en waar en bij wie hij dat het beste kan verkrijgen. Je geeft hiermee een stukje autonomie en je maakt degene zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leren. Dit heeft als gevolg dat iemand zelf aan de slag gaat en niet aan de kant blijft staan totdat er iets wordt aangereikt.

Wil je meer weten over tips van Joseph Kessel bekijk dan de video


Reacties (1)

Hans Ligtenberg at 04.09.2019

Helemaal mee eens. De wereld verandert en wij moeten meegroeien! Zie ook hbo-flexibele deeltijd tuinbouw. Studeren terwijl je werkt.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws