Blog: Om te schamen of boter op ons hoofd?

24-01-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Sjaak Bakker. Hij is Managing Director Ridder Growing Solutions. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Recent werden wij als Ridder en naar blijkt een aantal andere tuinbouwtoeleveranciers benaderd door de redactie van een televisieprogramma met vragen over onze rol en bijdrage in de toelevering aan de cannabisteelt. Toen ik het artikel terug las, bekroop mij het gevoel dat we ons hiervoor moeten schamen. Natuurlijk houden wij ook rekening met dergelijke gevoeligheden en blijven we weg van illegale praktijken, maar onze sigarenboer kan toch ook gewoon nog over straat?

Ik wil mij niet wagen aan nationaal politiek gekronkel van wel of niet legaliseren van deze teelt. Feit is dat internationaal serieus grote en professionele investeerders hier grof op inzetten. De groei in marktwaarde van in 2016 nog 9 miljard naar zo’n 146 miljard dollar in 2025 mag je significant noemen. En als je dan je geld wilt inzetten, doe je dat natuurlijk vanuit het oogpunt hier het hoogste rendement uit te halen. Onze technieken en kennis zijn ontwikkeld voor optimale groei resultaten dus 1+1=2.

Wie internationaal zaken doet weet als geen ander dat je aanpassingsvermogen één van de kritische succesfactoren is voor een goede relatie en uiteindelijke business. Zo hebben wij Nederland als handelsland al eeuwen in de steigers gehouden. Maar is de Canadese teler nu ineens een “no go” area? Ik heb mijn twijfels. Voorbeeld dan maar. In Nederland hebben we een maximale snelheid van 130 km per uur. Ga je dan in Duitsland waar je nog onbeperkt op het gas mag trappen, niet even harder? Europa gaat blijkbaar volgen met Luxemburg voorop. Dus het lijkt een kwestie van tijd. Een uitspraak van een oud-collega was “vroeg in de ochtend  pikken de vogels de dikste wormen” met andere woorden, je moet erbij zijn als de koek wordt verdeeld.

In de tuinbouw is afwachten nu eenmaal niet onze sterkste kant. Laten we daarom elkaar niet een schaamtegevoel aanpraten, want dan heb je volgens mij toch echt een beetje boter op je hoofd.


Reacties (1)

René Enthoven at 25.01.2019

Zó waar, wat zullen over dit onderwerp veel politiek correcte antwoorden uitgewisseld worden. De geschiedenis wijst ons: ging er minder olie naar Zuid Afrika tijdens de boycot? Hoe komt Syrië aan al die raketten? Waar komt de nucleaire technologie van Iran vandaan... Los van de Cannabis discussie of legalisering goed of fout is, de hulpmiddelen voor de professionalisering van deze miljarden business vinden hun weg, direct of indirect.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hallo(ween)!

Het is weer tijd voor pompoenen, niet in de laatste plaats vanwege Halloween. En dus pakken sommige mensen...