Blog: 'Monopoly'

02-10-2018    09:24   |    Goedemorgen

Een weblog van Dico Drost, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Drost is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop.

Afgelopen week hadden we een bijeenkomst voor ons boek  “Changing the game”.  Eind september moet iedere sector zijn hoofdstuk aanleveren. Wat erg leuk is aan het schrijven van een boek is dat je met vele mensen, vele inzichten bij elkaar brengt. En hoe meer mensen, hoe meer kennis. Middels dit blog wil ik wat voorbeelden geven waardoor het misschien lijkt dat ik van de hak op de tak ga maar het gaat om de feiten.

Een systeem wat gebaseerd is op eigenbelang, met de focus op korte termijn en de consequenties voor een ander, houdt geen stand. 

Veranderingen in de financiële wereld gaan voornamelijk over mensen. Er worden geen fysieke producten gemaakt. De digitalisering brengt grote verandering en werpt bestaande modellen omver. Hoe gaan wij mensen daar mee om?!

Weten wij voldoende waar onze kleren vandaan komen en wat de productie processen met zich mee brengen? Weten wij wat er in fabrieken in Bangladesh gebeurd?

Stevia is een zoetstof wat moeilijk afbreekbaar is. Op sommige plekken is het grondwater al aardig aan het verzoeten. Maar wat gaan andere(nieuwe) stoffen voor invloed hebben op ons drinkwater?

De komst van ’AirBnB’ heeft het toerisme in Amsterdam een enorme impuls gegeven.  Op eens waren er meer slaapplekken als ooit te voor. Maar zijn we hier nu zo blij mee?

Wist u dat 45% van de Nederlandse agricultuurbedrijven rond de armoede grens leven. Om de armoede in stand te houden hebben we wereldwijd vanaf 1960 tot 2014 2.750.000.000.000,- dollar ontwikkelingshulp gegeven.

De agricultuursector heeft binnenkort 9 miljard mensen te voeden en tegelijk is het de meest niet-duurzame sector die er is. Hoe gaan we dit veranderen als er geen geld verdient wordt?!

Monopoly heeft u vast wel eens gespeeld. De uitkomst is altijd dat iemand alles heeft gewonnen en andere niks. Hoe vaak je het ook speelt, de uitkomst verandert niet omdat dit de regels van het spel zijn. Wij zouden dit leuk moeten vinden. Naar verluid is er inmiddels een nieuwe versie met veranderde spelregels.

“Changing the game” gaat over veranderingen. Hoe herken je de situatie van jou sector ofwel omgeving en hoe kan je daar mee omgaan.  In welke fase zit jou sector en in welke fase zit jou bedrijf.  De gelijke deler, net als bij Monopoly, is dat veranderingen alleen te realiseren zijn als de regels verandert worden.  


Reacties (1)

Evelien at 02.10.2018

Interessant!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...